Magazinović

Vijeće Evrope podiglo glas protiv crtanja novih karata na evropskom kontinentu

Magazinović je u razgovoru za Fenu iz Strazbura prije svega želio naglasiti da je bh. javnost bila dezinformirana o tome da se danas odlučuje o izbacivanju Rusije iz Vijeća Evrope

Slika

Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović izjavio je Agenciji Fena da je na današnjoj raspravi o stanju u Ukrajini i ulozi Rusije Vijeće Evrope "jasno podiglo svoj glas protiv crtanja novih karata na evropskom kontinentu".

Magazinović je u razgovoru za Fenu iz Strazbura prije svega želio naglasiti da je bh. javnost bila dezinformirana o tome da se danas odlučuje o izbacivanju Rusije iz Vijeća Evrope. 

– To upšte nije bila tema i ne znam zbog čega su plasirane dezinformacije kako o sadržaju sjednice, tako i o stavovima naše delegacije – kazao je on.

Naveo je da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope  inicijalno razmatrala prijedlog o suspenziji prava glasa ruskoj delegaciji do kraja 2014. godine, kao reakciji na posljednja dešavanja u Ukrajini, uz naglasak da se dijalog s Rusijom mora nastaviti jer drugi načini rješavanja ovog problema, posebno oni koji podrazumijevaju sukobe, nisu prihvatljivi za Vijeće Evrope.

Magazinović navodi da ovo nije prvi put da se ruska delegacija susreće sa sankcijom koja podrazumijeva oduzimanje prava glasa. Isto se dogodilo i 2000. godine, a tada su razlog ukidanja prava glasa bile ruske vojne aktivnosti u Čečeniji.

– Unilateralno mijenjanje granica pa i kreiranje novog svjetskog poretka silom, nešto je što je u suprotnosti s vrijednostima Vijeća Evrope i logično je da se na takve stvari mora reagovati. Ruska odgovornost u Ukrajini je posebno velika jer je Rusija, osim SAD-a i Velike Britanije, potpisnik Budimpeštanskog sporazuma iz 1994. godine čime su postali garant teritorijalne cjelovitosti Ukrajine nakon njihovog odricanja nuklearnog oružja – kazao je Magazinović.
Po njegovim riječima, kada se odlučuje o ovako osjetljivim pitanjima, mnogo je lobiranja, političke trgovine i formiranja savezništava. 

– Međutim, odluku o tome kako se izjasniti je najlakše donijeti ako zamislite da se sve ovo dešava u vašoj zemlji, da neko uzme dio teritorije vaše države. Za mene nije bilo dileme,  podržao  sam predložene sankcije koje su na kraju rasprave definisane kao oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji, prava na predstavljanje u birou Parlamenta, kao i učešća članova ruske delegacije u misijama posmatranja izbora i sve to do kraja 2014. godine. Nadam se da će planirane aktivnosti Vijeća Evrope, ali i Evropske unije za normalizaciju stanja i rješenje problema u Ukrajini dijalogom s Rusijom uroditi plodom – kazao je Magazinović. 

Naglasio je da mu je izuzetno  drago da je Vijeće Evrope danas jasno podiglo svoj glas protiv crtanja novih karata na evropskom kontinentu, posebno onih čije su granice zasnovane na etničkom principu. Nada se da će ovu poruku čuti i razumjeti i pojedinci u BiH "koji su spremni uvesti čitave narode u neizvjesnost iz vrlo jasnih i sebičnih ličnih političkih ciljeva".

– Koliko sam razumio kolege iz delegacije BiH, svi prisutni članovi delegacije BiH su glasanjem "za", podržali današnju odluku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.