Slaviša Šućur

Veto je uložen zbog hitne procedure usvajanja Zakona, nije zloupotrebljen u političke svrhe

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi dobio je podršku većine delegata iz Doma naroda Federalnog parlamenta BiH.

Međutim, Zakon je dobio potrebnu podršku iz klubova Bošnjaka i Hrvata, ali ne i iz srpskog kluba, s obzirom na to da je 10 delegata Kluba srpskih delegata iz SDP-a, DF-a i SNSD-a pokrenulo zahtjev za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Slijedi propisana procedura, odnosno pokušaj usaglašavanja pred nadležnom parlamentarnom komisijom, a u slučaju neuspjeha, zakon će biti upućen Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti.

“Zakon se tiče pitanja ravnopravne zastupljenosti i smatramo da se bilo koji zakon koji se tiče pitanja vitalnog nacionalnog interesa ne bi smio nikada razmatrati po hitnom postupku. Također, smatramo da je predloženi zakon potpuno u suprotnosti sa Reformskom agendom, iako se vladajuća koalicija hvali da je on dio reformi. Zato je veto i uložen i on nema nikakve veze sa zloupotrebom u političke svrhe ili sa skupljanjem političkih poena”,rekao je Slaviša Šućur iz Kluba Srba.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH, pored ostalog, predviđeno je da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.