Ahmo Mehmedović

Veoma je bitno da Srebrenica na sljedećim lokalnim izborima dobije probosansku većinu

Ahmo Mehmedović, povjerenik SDP-a za Srebrenicu, mlad je političar. Toliko mlad da aktuelnom načelniku ovog grada Mladenu Grujičiću, potom SNSD-ovcima i još nekim političkim subjektima koji slično razmišljaju i kažu da nisu Bosanci već Srbi, a sve sa, na krajnjem vrhu, Miloradom Dodikom, opštu nervozu stvara činjenica da će se još dugo Ahmo pitati nešto u ovom gradu. A ne misli iz Srebrenice otići.

Iako ga je SDA prije koji dana prozvala, zbog jedne fotografije nastale tokom slučajnog susreta, da radi za interese akutelnog načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, ipak je SDP odlučio pružiti podršku nezavisnom kandidatu Hamdiji Fejziću, umjesto kandidatu DF-a, NiP-a i stranke Naprijed. Naravno, Fejzić uživa i podršku SDA, čiji je bio član a sada „kao“ nije, pa su se tako vlast i opozicija na državnom i federalnom, složili oko zajedničkog kandidata na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 6. oktobra ove godine.

JAČA SELA, RAZVOJ PRIVREDE I BOLJE OBRAZOVANJE

Veoma je bitno da Srebrenica na sljedećim lokalnim izborima dobije probosansku većinu u Vijeću, načelnika koji neće negirati genocid i provoditi Dodikovu politiku ovdje. Tražimo rješenje koje će biti dugoročno da Srebrenica pobijedi“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ Ahmo Mehmedović i dodaje da SDP BiH dobro zna šta radi i da je, a sada i onako džentlmenski, podrška Hamdiji Fejziću dobar potez rukovodstva njegove stranke.

„Očigledno da dugoročno rješenje nekim politikama nije u interesu. Pa su u sve ovo uvukli veliki broj političkih faktora i onih koji u suštini nisu dio političkih stranaka. Ja vjerujem da će svi pronaći neki kompromis i razum prema nama koji živimo ovdje. Da će nam dati podršku da nastavimo raditi za Srebrenicu. Mi smo djeca ovog grada, mi želimo da naše porodice i građani dostojanstveno žive ovdje. Kroz politike osnaživanje sela, privrede, obrazovanja i kulture“, kaže Ahmo i nastavlja da će politika SDP-a Srebrenica biti ona koja će kroz tri programa koja pripremaju za predizbornu kampanju predstaviti njihove napore da osnaže srebrenička sela, da kroz razvoj privrede u ovom kraju stvore radna mjesta i obrazovanje učine dostupnim svima bez diskriminacije.

Veli i da je SDP BiH politička partija koja je unazad godinu dana u kontinuitetu prisutna u Srebrenici: „Kroz različite programe i projekte pokušavamo da damo doprinos. Jedna od posljednjih posjeta bila je ona državnog ministra odbrane, Zukana Heleza krajem maja. Poslije njega su nas posjetili i premijer i dopremijer FBiH, Nermin Nikšić i Vojin Mijatović, kao i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Nerin Dizdar koji je zaista u kontinuitetu prisutan u Srebrenici. Ono što zabrinjava jeste nedostatak razumijevanja i saradnje sa političkim subjektima u Srebrenici, koji su izričito isključivi u svojim namjerama. Dugi niz godina su u političkom životu i znamo da njihovo političko iskustvo nije donijelo dobrobit Srebrenici.“

Kad je već spomenuo Nerina Dizdara, federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice koje vodi finansiralo je izgradnju puteva u Srebrenici. Tako što je uplatilo sredstva, a Općina raspisala tender i uradila puteve.

TREBA BITI ISPRED MLADENA I MILOŠA

Skupština opštine Srebrenica 15. aprila ove godine donijela je odluku u promjeni naziva ulica u tom gradu i selu Skelani u srebreničkoj ošpštini. Prošli vikend je ta odluka i realizovana. Pa je tako i Tito istjeran iz Srebrenice. Naravno, sve je to podsticao i odobravao predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik. Koji je prije nekoliko dana govorio i o promjeni imena ovog grada.

„Dodik i trenutna vladajuća vlast entiteta RS traži načine da još više ponize građane Srebrenice. Iako svakodnevnim izjavama o negiranju genocida, vrijeđanju Bošnjaka sa kojim ne mogu disati zrak i drugim izjavama narušavaju međuljudske i međuentničke odnosne, oni idu i korak dalje, govore o nekim inicijativama građana o promjeni naziva Srebrenice. To je njihovo djelo, oni to žele. Time žele da brišu historiju Srebrenice, postojanje jednog grada. Smatram da bi ta ideja, odluka ili promjena dovela bi do novih podjela i ustvari mislim da je to nemoguće. Stanovnici Srebrenice to ne žele. Ovo je naš a ne njihov (Dodikov) grad“, kaže Ahmo Mehmedović.

A Hamdija Fejzić je, dakle, u Srebrenici pomirio SDP i SDA. Bit će njihov zajednički kandidat na narednim izborima i to kao „nezavisni“. Može mu se svašta zamjeriti, i fizička agresivnost i verbalna nestabilnost, i da je “natjerao” Ćamila Durakovića da ga dobro „razguli“ a sada da ga podržava, možda će ga direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i tužiti, ali u oktobru će biti najvažnije da bude ispred Grujičića. I Dodikovog – Vučića. Koji se zove Miloš.

Pa, kasnije se svađajte. Bošnjaci trebaju imati samo jednog kandidata. A kada su se SDP i SDA odlučili da budu u istoj priči, onda znajte da je situacija ozbiljna. I više nego što je bila ikad od dolaska Grujičića na čelo Opštine Srebrenica 2016. godine.

Slobodna Bosna

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.