Zukan Helez

Venecijanska komisija i OHR shvatili neustavnost HDZ-ovih zahtjeva

Odredbe Ustava Federacije BiH koje pred Ustavnim sudom BiH osporava Borjana Krišto ne bi trebale biti stavljene van snage, jer promovišu jednakost svih naroda na cijelom teritoriju FBiH, mišljenje je OHR-a koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH na traženje istog u vezi sa zahtjevom da Ustavni sud po želji HDZ-a zabrani ono što je ustavna norma.

Prema pisanju medija, takvo mišljenje OHR-a suština je odgovora Ustavnom sudu BiH, koje je OHR odaslao u svojstvu „prijatelja suda“, a u vezi sa apelacijom HDZ-ove državne zastupnice Borjane Krišto koja traži da se neustavnom proglasi odredba Ustava FBiH prema kojoj pripadnici svih konstititutivnih naroda iz svih kantona Federacije BiH mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH.

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez komentarišući za Vijesti.ba ovakvo mišljenje OHR-a, kazao je da se pokazalo kako je SDP bio upravu i da se to može regulisati na nivou Federacije BiH.

“Poznato je da smo mi predložili izmjene Zakona o izbornim jedinicama i izboru delagata u Dom naroda i to se može na taj način riješiti”, rekao je Helez.

On smatra da ono što nudi HDZ, još jedanput se pokazalo da je suprotno Ustavu Federacije jer u Ustavu se kaže da se primjenjuje popis iz 1991.godine, sve do momenta dok se ne proglasi implementiranim Anex VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Pošto to nije implementirano još uvijek u Ustavu stoji popis iz 1991. i to ne može niko oboriti. Ako bismo to radili onda bi morali ići na promjenu Ustava. Potvrdilo se da put i pravac kojim je krenuo SDP je ispravan, i da se to sve više uviđa. I Venecijska komisija, OHR, i drugi međunarodni zvaničnici su shvatili da se na tome treba zadržati i tu tražiti rješenje a nikako da se mijenja karakter Federacije jer je to u ovom momentu jako opasno”, rekao je Helez.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u slučaju apelacije Bože Ljubića odbio je da prihvati kako mišljenje OHR-a tako i Venecijanske komsije. Govoreći o tome da li će Ustavni sud sada prihvatiti mišljenje OHR-a koje je identično prethodnom, Helez je naveo da je OHR vrhovni tumač Ustava i da je njihova odluka po tome pitanju zadnja.

vijesti.ba