Mujo Hasić

Velika povećanja struje za privredu, privrednike bi bacila na koljena

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, nakon današnjeg sastanka u sjedištu kompanije “ArcelorMittal” Zenica, donijelo je zaključak kojim je preporučilo poslodavcima da ne potpisuju nove ugovore s Elektroprivredom BiH.

– Mi nećemo potpisivati ugovore, koji ističu 31. decembra, dok ne dobijemo garancije da poskupljenje električne energije neće biti veće od 20 posto. Isto tako, donijeli smo zaključak, to sam tražio i od resornog minisatrstva i Vlade FBiH, da se pod hitno u parlamentarnu procedure uputi Zakon o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – saopćio je usvojene zaključke Mujo Hasić, vlasnik i direktor kompanije Variplast Gračanica i zastupnik u Parlamentu FBiH.

Dodao je kako očekuje da će “odgovorni za to, konačno, uputiti” zakone u parlamentarnu procedure te da ti zakoni “ugledaju svjetlo dana”.

– Ja se nadam da će Dom naroda Parlamenta FBiH, u narednih nekoliko dana, usvojiti zakon u istom tekstu, kako bi omogućio Vladi FBiH i resornom ministarstvu da, konačno, naloži menadžmentu EPBiH da koriguje njihove zamisli i cijenu električne energije svedu na razumnu mjeru. Mi mislimo da je to povećanje do 20 posto – istakao je Hasić.

Sve drugo bi, podvukao je, privredu “posadilo na koljena” te bi došlo do većeg otpuštanja radnika. O narednim koracima, možda i protestima, nije želio spekulirati, ali je dodao kako se nada da postoji “dovoljan broj razumnih ljudi”, pogotovo u izvršnoj vlasti, jer je “zakonodavna vlast, do sada, uradila svoj dio posla”.

Nada se da će to učiniti i izvršna vlast te, kao odgovorni ljudi, “neće dopustiti da privreda dođe u ono stanje u kojem bi došlo do otpuštanja radnika” te do kolapsa privrede.

– Energija u BiH je resurs građana BiH, odnosno FBiH. Ja zaista smatram da ima dovoljan broj razumnih ljudi, koji će raditi u interesu privrede FBiH, a samim tim i građana FBiH – podvukao je Hasić.

FENA

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.