Imširović: Većina u Općini Pale FBiH nezakonito srlja u eksproprijaciju

Na šestoj redovnoj  sjednici Općinskog Vijeća  Pale FBIH, daleko od očiju javnosti, već više od dvije decenije, ponovno su se predstavnici većine oglušivali na Zakon o eksproprijaciji.

Na Dnevnom redu našla se Odluka o utvrđivanju javnog interesa (eksproprijaciji) o kojoj  se raspravljalo bez dokumentacije koja je propisana Zakonom.

Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju industrijske zone i javnog interesa za izgradnju privatnih objekata”, prošao je bez poštivanja Zakona o eksproprijaciji (”Službene novine FBIH”, br. 70/2007, 36/2010, 25/2012, 8/2015, odluka US i 34/2016)., i njegovog člana 16. koji jasno kaže da se Prijedlog za utvrđivanje javnog interesa  podnosi općinskom vijeću putem općinske službe za Upravu za imovinskopravne poslove, a sadrži elaborat eksproprijacije (geodetsko-katastarski plan područja eksproprijacije, podatke o nekretninama za koje se predlaže utvrđivanje javnog interesa, procjenu  vrijednosti nekretnina, cilj eksproprijacije i druge podatke za utvrđivanje javnog interesa. )

Ad hoc Odluka po kojoj se većina  pozitivno izjasnilo je prošla. Iako se vijećnica SDP-a Ilmana Imširović više puta pozivala na poštivanje Zakona o eksprorpijaciji, čelnik većine (SDA) je naglašavao da će oni istu Odluku usvojiti, te da će se naknadno dostavljati dokumentaciju i informacije, ali se slažu da je ”Odluka manjkava”.

Sam čin ne bi bio toliko sporan da i sam načelnik ne naglašava da je najbrži proces eksproprijacija, a isti naglašava ”da mi damo tu neku gore šumu” , dok je vijećnica Imširović naglašavala da neće glasati za nešto što ne sadrži elaborat, zatim ponovno prezentovala Zakon po kojem se ova Odluka mora donijeti, te da nisu dobili dokumentaciju koja je propisana Zakonom, kao i da sve ne treba proći bez Javne rasprave.

Dok je sekretar imao repliku na raspravu Imširović, sa naglaskom da je rekao da je vijećnica u pravu, te je rekao da se ovo već ovako radilo u toku izgradnje korita rijeke Prače, upućuje na to da se nezakonite radnje na području Općine Pale FBIH vode već decenijama, ali  iza zatvorenih vrata.

Sjednice Općinskog Vijeća Pale FBIH  prosta su igra većine, odnosno šest ruku, koji odlučuju i rade protuzakonito u ime građana koji ovdje žive, a ne zna na kakav način se većina igra sa onim što im pripada.

Vijećnica Imširović je na drugoj sjednici podnijela čak tri inicijative imenovane na prenos sjednica što bi osiguralo konačnu transparentnost, međutim jedna od njih je pala na samom Kolegiju, dok su druge dvije koje su se našle na sjednici Vijeća, ponovno oborene zahvaljujući ljudima koji drže monopol sa šest ruku većine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.