Branka Đurić za Oslobođenje

Veće šanse za zaposlenje imat će današnji Počiteljci

Javnost je ovih dana obaviještena o formiranju javnog preduzeća koje bi se brinulo o starom gradu Počitelju. O kakvom je preduzeću riječ, kako će funkcionisati, prvo smo pitali u ovom autoriziranom intervjuu federalnu ministricu turizma i okoliša Branku Đurić.

Slika

– Shodno svojim ustavnim obavezama, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je dužno upravljati ili osigurati jedan od načina održivog upravljanja imovinom u koju su uložena sredstva. U dogovoru s lokalnom samoupravom, a sve u svrhu stavljanja u funkciju kulturnih i prirodnih vrijednosti ovog dijela FBiH, Općina Čapljina je pokrenula osnivanje ustanove za upravljanje zaštićenim kulturnim ii prirodnim vrijednostima. Za ovu potrebu u izradi je i plan upravljanja starim gradom Počiteljem, koji je u skladu s master-planom Općine Čapljina. U proceduri je osnivanje javnog poduzeća, koje će formirati Općina Čapljina, sukladno zakonskim procedurama i aktima.

• Kako komentarišete zahtjev Udruge građana Počitelja da Počitelj bude pod upravom FBiH, a ne Općine Čapljina, u kojoj, kako navode građani, radi samo jedan Bošnjak?

Naše povijesno blago

– FMOIT nije dobio nikakav zahtjev o tom pitanju od Udruge građana Počitelja i kao takvo ne možemo komentirati. O nacionalnoj strukturi uposlenih u Općini Čapljina zaista ne možemo raspravljati jer to prevazilazi sve naše ovlasti, a to je pitanje najbolje uputiti načelniku Općine.

• Kakav Počitelj JP ostavljate. Koliko je Vlada FBiH do sada uložila u taj grad, u šta sve? Pomenuta udruga traži i reviziju utrošenih sredstava?

– Stari grad Počitelj ostavljamo kao jedan kulturno-povijesni lokalitet, u koji će dolaziti turisti i koji je već izložen turističkoj saturaciji (zasićenje, popunjenost, op. pr.). Lokalitet je u velikoj mjeri uređen, restauracije nisu završene, ali Vlada FBiH će i dalje ulagati u naše povijesno blago. Vlada Federacije do sada je uložila 5,5 miliona KM. Sve što je do sada urađeno je transparentno, a javni uvid i pristup informacijama je moguće dobiti u Sektoru za implementaciju projekata našeg ministarstva.

• Vodili ste razgovore s lokalnom zajednicom i s rukovodiocima Općine Čapljina. Šta ste se u vezi s budućim upravljanjem Počitelja dogovorili?

– Da, to je točno. Vodili smo razgovore s načelnikom Općine i njegovim suradnicima. Dogovoreno je formiranje JP, koje će skrbiti o starom gradu Počitelju, kao i o još dva lokaliteta od povijesne i kulturne vrijednosti na području općine Čapljina. Kako bismo pojačali ponudu i stvorili nove turističke proizvode, nužno je povezivanje destinacija.

• Ko će biti zaposlen u JP? Hoće li ono biti izvor primanja Počiteljaca i ljudi iz okoline koji se žale na to da sva ova velika ulaganja ne utiču na kvalitet njihovog života?

– Natječaj za nove uposlenike će biti javno objavljen, a šansu će dobiti svi. Pošto se radi o izdvojenom lokalitetu i operativnosti, veće šanse za zaposlenje će imati današnji stanovnici samoga Počitelja. Nažalost, u ove procedure mi se ne možemo miješati, ali ćemo biti u tijeku svih postupaka koji se budu provodili. Formiranjem ustanove i kvalitetnim upravljanjem stvorit će se preduvjeti za daljnji razvoj i očuvanje Počitelja. Od novoga načina uprave očekujemo značajno poboljšanje kvaliteta usluge i kvaliteta života svih stanovnika Počitelja.

• Hoće li tamo skoro profunkcionisati kako treba voda i struja, koje su sada veliki problem?

– Nema razvoja turizma bez kvalitetne infrastrukture, ali izvoditi infrastrukturne radove u gradu koji je cijeli spomenik nije nimalo lagano. U suradnji sa lokalnom samoupravom u narednom periodu će biti u potpunosti i ovi problemi riješeni.

Zemaljski muzej kao i Počitelj

• Neki tvrde da je stari grad muzej od kojeg Počiteljci ne mogu živjeti?

– Danas smo u BiH suočeni sa jednim velikim problemom koji se zove Zemaljski muzej. Ova institucija ne može funkcionirati bez financiranja države. Jednostavno, nemamo dovoljno kvalitetnu posjetu koja garantira i prihod od ulaznica i projekta koji bi garantirao samo financiranje. Slična situacija je i s Počiteljem. Naplatom korištenja određenih usluga stvoreni su preduvjeti za djelomičnu održivost Počitelja. Znamo da se to neće dogoditi sutra, ali u vrlo skoro vrijeme hoće. Boljom organizacijom i ulaganjem u poboljšanje kvalitete usluge će se sigurno popraviti i kvaliteta prihoda, a time i kvaliteta življenja.

• Da li imate podršku i drugih ministarstava u vezi s razvojem Počitelja, recimo, Ministarstva kulture?

– Vlada FBiH podržava sve aktivnosti Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Sve što radimo je u koordinaciji sa Ministarstvom kulture i Komisijom/Povjerenstvom za očuvanje nacionalnih spomenika na čijem spisku se nalazi i Počitelj, historijsko-gradsko područje lokacija – Čapljina.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.