Mladen Ćavar

Važnost koordinacije međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju

katastrofe ne poznaju granice, tako da i međudržavna i multilateralna suradnja ne smije poznavati granice među državama i regionima

Slika

Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa UNDP-om  organiziralo je dvodnevni seminar o jačanju vještina koordinacije međunarodne pomoći u slučajevima prirodnih ili drugih nesreća.

Otvarajući seminar u zgradi UN-a u Sarajevu, kojem su prisustvovali predstavnici UN, institucija iz BiH, te susjednih zemlja,  zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar je istakao da katastrofe ne poznaju granice, tako da i međudržavna i multilateralna suradnja ne smije poznavati granice među državama i regionima.

“Ovaj stručni seminar upravo potvrđuje važnost prekogranične suradnje, jer na jednom mjestu su se okupili predstavnici različitih institucija iz Bosne i Hercegovine i susjednih država – Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kako bi razgovarali o važnim aspektima međudržavne suradnje i vrlo kompleksne koordinacije prijema međunarodne pomoći.

Istaknuto je da je u prijemu međunarodne pomoći u nesreći, izuzetno važno usklađivanje djelovanja različitih institucija na zajedničkom zadatku radi zaštite ljudskih života i zdravlja, kao najvećih vrijednosti.

“Nadam se da će ovaj seminar članovima Koordinacijskog tijela i agencijama koje pružaju podršku ovom tijelu i surađuju s njim, više približiti mehanizam koordinacije u nesreći, šta je nadležnost uključenih institucija, te u diskusiji sa kolegama iz susjednih država i moderatorima seminara rezultirati odgovarajućim zaključcima i preporukama koje bi koordinaciju trebale relaksirati i učiniti je provodivom funkcijom saglasno odredbama zakona u Bosni i Hercegovini i međunarodnim propisima i standardima”, kazao je Ćavar.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.