Lagumdžija

Važno je da sada budemo što efikasniji

Po njegovim riječima, BiH spada u „najnezaduženije zemlje na planeti po svim parametrima“

Slika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas dao saglasnost za ratifikaciju Sporazum o finansiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj.

Kreditna sredstva predviđena Sporazumom namijenjena su za finansiranje prioritetnih potreba u poplavljenim područjima. Kako je navedeno, cilj Projekta je da se zadovolje kritične potrebe i ponovo uspostavi funkcionalnost infrastrukture koja je osnova za javne usluge i ekonomski oporavak u područjima pogođenim poplavama.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je, obraćajući se poslanicima, kazao da je danas „zaista fascinantno da se ratificira Sporazum koji je praktično nedavno potpisan zajedno s nekim koji su potpisani prije godinu dana, što znači da smo pokazali odgovornost da možemo hitno nešto da uradimo i mi u Vijeću ministara BiH, i u Predsjedništvu BiH i u ovom parlamentu“.

Mislim, dodao je, da je izuzetno važno „da budemo što je moguće efikasniji sada“.

– Puno toga je sada na lokalnim vlastima i mi kao Vijeće ministara BiH možemo vršiti neku vrstu monitoringa onoga što će se dalje dešavati. Upravo iz tih razloga smo jučer na Vijeću ministara BiH usvojili odluku da se u grupu ili mehanizam nadzora uključe i nevladine organizacije, po principu koji su poznati u takozvanom otvorenom partnerstvu s vladama iz visokorazvijenih zemalja, da bi se tačno znalo sve jedna marka kako ide i da budu u to uključeni i predstavnici nevladinog sektora – kazao je Lagumdžija.

Između ostalog je rekao da su činjenice da su i Srbija i BiH dobile veliki iznos sredstava u vidu kreditnih aranžmana.

– Činjenica je, također, da kreditna zaduženost Srbije i BiH nije ista – kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, BiH spada u „najnezaduženije zemlje na planeti po svim parametrima“.

– Zaduženost BiH iznosi oko jedne trećine društvenog proizvoda BiH. Zaduženost Hrvatske iznosi  oko 110 posto društvenog proizvoda BiH ili u apsolutnom iznosu gotovo 12 puta više nego što je zaduženost BiH. Zaduženost susjedne nam Srbije, koja je na sličnom nivou društvenog proizvoda po stanovniku, ali s mnogo većim brojem stanovnika, jest četiri, odnosno pet puta veća nego zaduženost BiH – kazao je Lagumdžija.

To je, dodao je, razlog zašto mi danas možemo govoriti o tome da postoji kapacitet za zaduživanje BiH, „ali ne bilo kakav kapacitet, nego kapacitet isključivo za kredite koji su razvojnog karaktera, koji se u finansijskom svijetu zovu poklon krediti“.

Lagumdžija je naveo da štete u BiH, po izvještaju koji je zajednički napravljen od naših i međunarodnih institucija, iznose dvije milijarde i 491 milion KM, a gubici milijadru i 493 miliona.

– Što znači da su ukupne štete i gubici tri milijarde 984 miliona i 700 hiljada KM. To iznosi negdje oko 16 procenata društvenog proizvoda BiH – kazao je ministar Lagumdžija.

Naveo je da štete i gubici u Srbiji iznose negdje oko pet do šest procenata društvenog proizvoda Srbije, a zbog veličine ekonomije su one takve kakve su.

– Prevedeno na drugi jezik, iznos šteta i gubitaka u ovim poplavama je veći od budžeta koji su usvojeni u ovom parlamentu u ovom mandatu za sve institucije BiH – kazao je Lagumdžija.

Govoreći o nedavno održanoj donatorskoj konferenciji, Lagumdžija je kazao da su na donatorsku konferenciju otišli sa zajedničkim izvještajem i „za BiH se tražilo za urgentne potrebe milijardu i 275 miliona KM“.

– Toliko nam je potreba u ovom urgentnom periodu obnove i rekonstrukcije. Za srednjoročni period milijardu i 412 miliona KM, a za dugoročni 767 miliona – kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, činjenica je da je konferencija okončana tako što je BiH dobila 830 miliona eura.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.