Važna inicijativa Denisa Bećirovića

Predstavnici srpskih stranaka predvođeni SNSD-om Milorada Dodika već mjesecima blokiraju rad institucija države Bosne i Hercegovine. Te činjenice danas je, pored domaće, svjesna i svjetska javnost.

Najveća usluga Dodiku i njegovim satelitima u ovom bi trenutku bilo pomiriti se s tom činjenicom i zbog njihovog stava ne sazivati sjednice državnih institucija i učestvovati ubigri nametnutom iz RS.

Zasjedanja je zato potrebno organizirati svuda gdje je to moguće, kao što je to slučaj sa državnim Domom naroda.

Zato, ali i zbog svog sadržaja, iznimno je važna inicijativa delegata SDP-a BiH Denisa Bećirovića u kojoj se traži “Informacija Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti”.

Inicijativa je upućena predsjedavajućem Doma Draganu Čoviću, kojom se Kolegij Doma zadužuje da, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja tog dokumenta u parlamentarnu proceduru, sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se kao prva tačka dnevnog reda upravo razmatrala pomenuta Informacija.

Bećirović je u obrazloženju Inicijative naveo da je blokada rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH opasna avantura sa nesagledivim posljedicama za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

“Krajnje je vrijeme da se ova vrsta antidejtonskog i antiustavnog djelovanja prekine, jer je to, između ostalog, promoviranje antiparlamentarizma kao jednog od temeljnih obilježja totalitarnih režima. Kršenje principa ustavnosti i zakonitosti nije evropska vrijednost.

Podsjećam da su svi delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH položili na početku mandata zakletvu/svečanu izjavu koja glasi: ‘Obavezujem se da ću savjesno poštovati Ustav Bosne i Hercegovine; u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini; štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode; te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana.’

Nastavkom blokade Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i nesazivanjem sjednice definitivno bi bilo potvrđeno da ste pogazili, između ostalog, i svečanu izjavu i da nemate namjeru obavljati povjerene funkcije i jasno propisane dužnosti”, naveo je u svojoj Inicijativi Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.