Selim Bešlagić

Vanredni Kongres SDP-a je trebalo održati u martu, ne sada

Na maratonskoj sjednici Predsjedništava Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koja je završena kasno sinoć odlučeno je da će Predsjedništvo stranke predložiti Glavnom odboru održavanje vanrednog Kongresa narednog mjeseca. Glavni odbor zasjeda u subotu

Slika

Na maratonskoj sjednici Predsjedništava Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koja je završena kasno sinoć odlučeno je da će Predsjedništvo stranke predložiti Glavnom odboru održavanje vanrednog Kongresa narednog mjeseca. Glavni odbor zasjeda u subotu

Selim Bešlagić, član Glavnog odbora iz Tuzle, bivši načelnik tog grada i posljednji guverner Tuzlanskog kantona, za Klix.ba je komentirao izborni rezultat ove stranke, kao i postizborna dešavanja u SDP-u.

On još u martu ove godine u javnosti iznio niz kritika na način rukovodstva te stranke, u smislu politike koju su vodili nakon pobjede na izborima 2010. godine.

"Još tada sam rekao da sigurno oni koji su rukovodili SDP-om, oni koji su donosili odluke o koaliranjima i izlasku iz koalicija, oni snose glavnu odgovornost. Ne bih želio sada o tome više govoriti i svoj stav ću artikulirati na Glavnom odboru sa određenim zahtjevima za sve ono što je potrebno da bi SDP ponovo postao učesnik na političkoj sceni u BiH", rekao je Bešlagić za Klix.ba.

Nakon svega se desilo i što se dešava u toj stranci, Bešlagić ocjenjuje da podnositi ostavke jeste moralni čin i to treba uraditi, ali ne treba ništa raditi da se "lomi preko koljena".

"Zbog toga smatram da Glavni odbor u subotu treba dati svoju riječ. U subotu ćemo iznijeti svoje stavove i pokušati da ojačamo SDP, da vratimo povjerenje u stranku i nađemo izlaz u situaciji u kojoj SDP mora preuzeti svoju ulogu i funkciju. Svakako da tu nećemo zanemarivati ljevicu i sve one koji žele pomoći SDP-u", kazao je Bešlagić.

Komentirajući mogućnost održavanja vanrednog Kongresa stranke umjesto redovnog, Bešlagić je kazao da je vanredni davno trebao biti održan.

"Na osnovu našeg Statuta, vanredni Kongres je prije trebao biti u martu nakon onih demonstracija, jer je to bila krizna situacija u državi. Vanredni Kongres se zakazuje u vanrednim situacijama, ali ovo nije vanredna situacija, ovo je rezultat ukupnog ponašanja SDP-a u protekle četiri godine i u izbornoj kampanji. Po mome dubokom uvjerenju treba zakazati redovni Kongres u onom roku koji je predviđen i treba zatražiti pomoć u svemu tome od svih koji žele dobro SDP-u", rekao je.

SDP ima snage da izađe iz ove krize, kaže naš sagovornik, te dodaje da u stranci ima ljudi koji su odani ideji SDP-a i koji se možda nisu "slagali sa svim ovim, ali se poštovala politička volja ili disciplina koju danas tumači svako na svoj način".

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.