Sarajevo

Vanredna sjednica vlade FBiH završena bez konkretnih zaključaka

Danas smo propustili rok da uplatimo svoju obavezu prema Fondu OPEC-a čime smo prilično diskreditovali finansijski položaj Federacije BiH i u kontaktu smo s Uredom MMF-a u nastojanju da ne ugrozimo Stand-by aranžman – istakao je Nikšić.

Slika

Ministar finansija FBiH Ante Krajina koga je predsjednik FBiH Živko Budimir razrješio dužnosti izjavio je nakon današnje vanredne sjednice Vlade FBiH da nikakvi konkretni zaključci vezani za odluku o njegovoj smjeni nisu usvojeni.

Dodao je da je odlučeno da se sačeka nekoliko dana, u nadi da će se pronaći rješenje.

Krajina je istakao da se nada da će se u tom periodu pronaći rješenje, ne zbog njega lično, nego zbog stanja i života u Federaciji BiH.

Po njegovim riječima, to rješenje može a i ne mora uključivati njega, već samo funkcionisanje federalnih institucija. 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je i OHR poduzeo aktivnosti za rješavanje ovog slučaja, a koje bi trebale ubrzati čitav proces. 

Kazao je da će problem biti riješen ako predsjednik Budimir prihvati OHR-ov prijedlog, a to je da poništi svoju odluku ili da je izmijeni na način da ministar finansija može i dalje obavljati svoje funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije, a da će u suprotnom Vlada FBiH iznaći najbolje moguće rješenje.

On je dodao da je i Ustavnom sudu podnio zahtjev za rješavanje spora i određivanje privremene mjere.

– Danas smo propustili rok da uplatimo svoju obavezu prema Fondu OPEC-a čime smo prilično diskreditovali finansijski položaj Federacije BiH i u kontaktu smo s Uredom MMF-a u nastojanju da ne ugrozimo Stand-by aranžman – istakao je Nikšić. 

On se nada da se ovaj slučaj neće negativno odraziti na rejting Federacije BiH kod međunarodnih finansijskih institucija.

Ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić naglasio je da su u ovom slučaju svi pojedinci nebitni, od predsjednika Federacije BiH pa nadalje, a da je jedino bitno da sistem profunkcioniše kako građani ne bi ispaštali zbog katastrofalnih i neustavnih odluka pojedinaca.

– Ovo je udarac na građane Federacije BiH za koji će morati odgovarati i Budimir i svaki drugi pojedinac koji želi još više produbljivati haos stvoren ovim potezom – tvrdi Mašić.

Po njegovom mišljenju, najbezbolnije rješenje bi bilo prihvatiti prijedlog OHR-a. 

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović kazao je da je ovu situaciju moguće riješiti i prijenosom ovlasti na sekretara i pomoćnike ministra kako ne bi došlo do zastoja u funkcionisanju institucija.

– Osim toga, po Ustavu izvršna vlast može donositi uredbe sa zakonskom snagom od 30 dana kojim bi mogla sve regulisati – tvrdi Ivanković Lijanović.

On je dodao da je na sjednici odlučeno da će premijer Nikšić razgovarati s predstavnicima OHR-a i u narednih nekoliko dana primijeniti neko od navedenih rješenja, ukoliko OHR ne predloži kvalitetnije rješenje.

Ivanković Lijanović je negirao spekulacije da je predsjednik FBiH Živko Budimir odluku o smjeni ministra Krajine donio u saradnji s Narodnom strankom Radom za boljitak.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.