Vakcinom protiv grlića raka materice

U Mostaru je u organizaciji Foruma žena SDP BiH HNK održan okrugli sto na temu ‘Prevencija HPV infekcije vakcinom“.

Na okruglom stolu su, uz moderaciju Aldijane Trbonja – Tule, o ovoj temi sa prisutnima razgovarali dr. Šejla Balić – specijalista ginekologije i akušerstva i predsjednica FOŽ SDP BiH HNK, Irena Nikolić –  potpredsjednica Udruge „Novi pogled“ Mostar, Lana Prlić – zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i  Ismet Lulić – zastupnik u Skupštini HNK.

S obzirom da rak grlića materice, kojeg uzrokuje HPV infekcija,  prema statističkim podacima zauzima drugo mjesto u BiH po učestalosti, Forum žena SDP BiH HNK odlučio je raspraviti o mogućnosti uvođenja prevencije vakcinom ove teške bolesti.

Naime, po stručnim izvorima rak grlića maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka odnosno otkriven u lokaliziranom stadiju s velikim uspjehom može biti liječen. U smislu prevencije naučno je dokazano da je vakcinacija protiv HPV infekcije iznimno važna, jer se na ovaj način skoro sasvim sprečava nastanak karcinoma cerviksa i kondiloma. U preko 160 zemalja je odobrena primjena HPV vakcina te je uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja. Mnoga istraživanja provedena u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama pokazuju sigurnost i učinkovitost HPV vakcine. Primjer Australije pokazuje da je vakcinacijom rak grlića materice moguće gotovo potpuno iskorijeniti.

Na okruglom stolu iznesene su informacije da se vakcinacija protiv humanog papiloma virusa preporučuje za djevojčice i dječake u dobi od 11-12 godina, ali se može dati već u dobi od 9 godina, a najkasnije u dobi od 13-26 godina. Za djevojčice i dječake koji primaju prvu dozu vakcine protiv HPV-a prije 15. godine života, potrebne su samo dvije doze. Razmak između dvije doze je 6-12 mjeseci. Ako se ove dvije doze daju u razmaku kraćem od 5 mjeseci, preporučuje se treća doza. Ako žene ili muškarci dobiju svoju prvu dozu u dobi od 15 godina ili više, potrebne su tri doze. Druga doza se daje 1-2 mjeseca nakon prve doze , a treća 6 mjeseci nakon prve doze.

Sudionici okruglog stola zaključili su da je u idućem periodu informiranjem o važnosti prevencije, te egzaktnim podacima o uspješnosti vakcinacije protiv HPV-a, ključno potaknuti inicijativu kojom bi se usvojio program vakcinacije i sprovela njegova realizacija u HNK. Takva mogućnost za sada u BiH odnedavno postoji samo u Kantonu Sarajevo, a izraženo je mišljenje da se takva mogućnost kroz zdravstveni sistem mora ponuditi svima u BiH.

Zbog toga je zaključeno da zastupnici SDP-a BiH, kako u Skupštini HNK-a, tako i u drugim parlamentarnim klupama trebaju pokrenuti inicijativu koja bi išla prema implementaciji jednog takvog projekta koji će u velikoj mjeri spriječiti obolijevanje žena od ove zloćudne bolesti.