Saša Magazinović

Moramo zaštititi privrednike, PDV treba naplaćivati po plaćenim fakturama

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao inicijativu za izmjenu zakona o PDV-u čija je suština, kako je rekao, uvođenje sistema plaćanja PDV-a državi po naplaćenim fakturama, za razliku od sadašnjeg sistema kada su privrednici dužni po izdatoj fakturi odmah platiti PDV.

– Suština inicijative je da umjesto plaćanja PDV-a odmah po izdatoj fakturi, bez ikakve garancije da ćete naplatiti taj novac, PDV biva plaćen onda kada novac naplatite – pojasnio je Magazinović.

Po njegovim riječima, možda najjači argument za ovakvu izmjenu zakona o PDV-u je činjenica da ovaj sistem funkcionira u 22 zemlje Evropske unije, a u našoj regiji u Srbiji i Hrvatskoj.

– Kad govorimo o ovoj izmjeni, prije svega govorimo o malim i srednjim preduzećima. Svjestan sam da nije problem „Elektroprivredi“ sačekati da naplati neku fakturu i da njima nije problem odmah platiti PDV. Ali malim preduzećima s malim brojem radnika i malim obrtom, koji izdaju fakturu od 10 hiljada KM je veliko da plate 1.700 KM PDV-a i uđu u neizvjesnost da li će tu fakturu naplatiti ili ne – istaknuo je Magazinović.

Pojasnio je da se ovaj zakon, prije svega, treba odnositi na njih i „predviđeni su limiti na koji način se to ustrojava“.

Smatra da je trenutni sistem takav da je jednostavan, da osigurava državi prikupljanje puno novca, ali ne brine o privrednicima. Dodaje da je ovaj sistem komplikovaniji, također osigurava dovoljno novca za državu, ali ima i taj elemenat zaštite privrednika.

Kako je naveo, opredijelili su se za iniciranje rješavanja ovog pitanja kroz pitanje upućeno Vijeću ministara BiH, Upravi za indirektno oporezivanje i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje u kojme su ministri finansija.

– Tražimo od njih stav o ovom pitanju, dakle o sistemu plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, umjesto sadašnjeg sistema plaćanja po izdatim računima. Da zatražimo od njih podatke o efektima trenutnog modela naplate PDV-a u kontekstu narušene likvidnosti značajnog broja preduzeća i da pitamo da li raspolažu analizom kakve bi efekte polučio ovakav sistem naplate PDV-a kakav privrednici u velikom broju očekuju – naglasio je Magazinović.

Dodao je da je to najbrži način i u rekordno kratkom vremenu će znati stav Uprave za indirektno oporezivanje kao insititucije, i ministara finansija entiteta i države kao članova Upravnog odbora, ali i Vijeća ministara BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.