Saša Magazinović

Moramo zaštititi privrednike, PDV treba naplaćivati po plaćenim fakturama

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao inicijativu za izmjenu zakona o PDV-u čija je suština, kako je rekao, uvođenje sistema plaćanja PDV-a državi po naplaćenim fakturama, za razliku od sadašnjeg sistema kada su privrednici dužni po izdatoj fakturi odmah platiti PDV.

– Suština inicijative je da umjesto plaćanja PDV-a odmah po izdatoj fakturi, bez ikakve garancije da ćete naplatiti taj novac, PDV biva plaćen onda kada novac naplatite – pojasnio je Magazinović.

Po njegovim riječima, možda najjači argument za ovakvu izmjenu zakona o PDV-u je činjenica da ovaj sistem funkcionira u 22 zemlje Evropske unije, a u našoj regiji u Srbiji i Hrvatskoj.

– Kad govorimo o ovoj izmjeni, prije svega govorimo o malim i srednjim preduzećima. Svjestan sam da nije problem „Elektroprivredi“ sačekati da naplati neku fakturu i da njima nije problem odmah platiti PDV. Ali malim preduzećima s malim brojem radnika i malim obrtom, koji izdaju fakturu od 10 hiljada KM je veliko da plate 1.700 KM PDV-a i uđu u neizvjesnost da li će tu fakturu naplatiti ili ne – istaknuo je Magazinović.

Pojasnio je da se ovaj zakon, prije svega, treba odnositi na njih i „predviđeni su limiti na koji način se to ustrojava“.

Smatra da je trenutni sistem takav da je jednostavan, da osigurava državi prikupljanje puno novca, ali ne brine o privrednicima. Dodaje da je ovaj sistem komplikovaniji, također osigurava dovoljno novca za državu, ali ima i taj elemenat zaštite privrednika.

Kako je naveo, opredijelili su se za iniciranje rješavanja ovog pitanja kroz pitanje upućeno Vijeću ministara BiH, Upravi za indirektno oporezivanje i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje u kojme su ministri finansija.

– Tražimo od njih stav o ovom pitanju, dakle o sistemu plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, umjesto sadašnjeg sistema plaćanja po izdatim računima. Da zatražimo od njih podatke o efektima trenutnog modela naplate PDV-a u kontekstu narušene likvidnosti značajnog broja preduzeća i da pitamo da li raspolažu analizom kakve bi efekte polučio ovakav sistem naplate PDV-a kakav privrednici u velikom broju očekuju – naglasio je Magazinović.

Dodao je da je to najbrži način i u rekordno kratkom vremenu će znati stav Uprave za indirektno oporezivanje kao insititucije, i ministara finansija entiteta i države kao članova Upravnog odbora, ali i Vijeća ministara BiH.