KO SDP Sarajevo

Uvijek ćemo stati u zaštitu osoba sa invaliditetom i raditi i dalje na inkluziji i pravednijem društvu

U organizaciji Foruma lijeve inicijative u Sarajevu održan je Okrugli stol na temu „Pravednije društvo za osobe s invaliditetom“.

Učešće na okruglom stolu su uzeli su Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Malik Garibija, bivši ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo, Irfan Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Ines Kavalec, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“.

Uvodničari su prisutne upoznali o problemima sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu, te šta su konkretno uradili u ovom mandatu za pravedniju inkluziju i koja su to sistemska rješenja koja imaju za cilj njihovu pravednu inkluziju.

Ines Kavalec je istaknula  da je usvajanjem Zakona o roditeljima njegovateljima značajno pomognuto porodicama ali i osobama sa invaliditetom. Međutim i dalje su suočeni sa raznim preprekama koje im onemogućavaju kretanje i prisustvovanje kulturnim, sportskim sadržajima, javnim objektima, te naposlijetku i javnom prevozu.

Potrebno je intenzivirati proces uklanjanja arhitektonskih barijera u svim javnim, kulturnim i zdravstvenim ustanovama koje bi trebale biti prilagođene potrebama osoba s inaliditetom na svim nivoima. Treba napomenuti da je Malik Garibija kao bivši ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica KS započeo sistemsko rješavanje ovog problema uz značajna izdvajanja iz budžetu KS za ove namjene.

Na okruglom stolu prisutni su upoznati i sa aktivnostima u Federalnom parlamentu gdje je nakon prijedloga zastupnika SDP-a Irfana Čengića usvojen zakon o  izmjenama i dopunama Zakona o drumskom prijevozu u FBiH kojima se omogućava osnivanje specjaliziranih taksi vozila za osobe s invaliditetom što će u velikoj mjeri doprinijeti olakšanom kretanju osoba sa invaliditetom i stvaranju jednakih uslova za sve.

Ministar Šteta je naglasio da je ministarstvo započelo  infrastrukturne projekte koji imaju za cilj poboljšati javni prevoz za sve građane i građanke. Tako da je prilikom nabavke novih vozila javnog prevoza vođeno računa da sva vozila budu prilagođena osobama sa invaliditetom ili onima koji imaju poteškoće u kretanju. Jedan od zahtjeva prilikom rekonstrukcije tramvajske pruge bio je da to bude niskopodna pruga sa niskopodnim stajalištima što će olakšati kretanje osoba sa poteškoćama u kretanju.

Ključna poruka okruglog stola jeste da ljevičarske i socijaldemokratske politike uvijek moraju stati u zaštitu osoba sa invaliditetom i nuditi programe inkluzije u obrazovanju, društvenom životu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.