Senaid Begić

Uvezivanje zdravstvenih ustanova

U okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora, Ministarstvo zdravstva FBiH isporučilo je mrežnu i računarsku opremu, centralni serveri i aplikativni softver za potrebe rada svih timova porodične medicine na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), izjavio je za Agenciju ONASA direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK Senaid Begić.

Begić je pojasnio da je, shodno preporuci Ministarstva zdravstva FBiH, na sjednici Vlade ZDK odlučeno da je ZZO ZDK nosilac aktivnosti informatizacije zdravstvenih ustanova u kantonu.

“Na osnovu ovoga je na serveru instaliranom u ZZO ZDK izvršeno objedinjavanje informacionog sistema provođenjem postupka centralizacije softvera i baze podataka za JU Kantonalna bolnica Zenica i za sve timove porodične medicine ZDK. Prema ovom projektu, izvršena je isporuka i instalacija aktivne i pasivne mrežne opreme kojom su infrastrukturno mrežno povezane sve lokacije i svi timovi porodične medicine i domovi zdravlja sa područja ZDK”, kazao je direktor Begić.

Pojasnio je da je za sve timove porodične medicine izvršena isporuka i instalacija računarske opreme, te da je isporučena i instalirana računarska oprema za ukupno 93 lokacije, 235 timova porodične medicine i preko 550 računarskih uređaja.

Kroz projekat jačanja zdravstvenog sektora implementirano je softversko rješenje AIS sistem (Ambulantni Informacioni Sistem/ Sistem porodične medicine) za sve timove porodične medicine. Podsjetio je da je, također, izvršeno i spajanje elektronskih zdravstvenih kartona pacijenata Kantonalne bolnice Zenica i Doma zdravlja Visoko sa AIS sistemom.

“Na ovaj način se formira jedinstven elektronski medicinski zdravstveni karton pacijenata odnosno osiguranih osoba ZDK. Ovim projektom je Zavod informatički povezan sa gotovo svim javnim zdravstvenim ustanovama. Poslije perioda implementacije AIS sistema, stvaraju se pretpostavke za nove pogodnosti za osigurane osobe ZDK”, naveo je Begić, te pojasnio da bi se pogodnosti odnosile na elektronsko naručivanje pacijenata, elektronske zdravstvene legitimacije, e-recepte, integraciju slikovne dijagnostike pacijenata, integraciju laboratorijskih nalaza, informatizaciju konsultativno specijalističkih službi u domovima zdravlja i slično.

Ministarstvo zdravstva FBiH održalo je konsultativne sastanke radi pripreme novog Projekta za sektor zdravstva, da bi bio nastavljen proces jačanja zdravstvenog sektora.

“Ministarstvo zdravstva ZDK i ZZO daju punu podršku Ministarstvu zdravstva FBiH u procesima jačanja zdravstvenog sektora”, poručio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK Senaid Begić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.