Irfan Čengić

Uvesti odbijanje dnevnica, toplog obroka i paušala zastupnicima koji ne dođu na sjednicu Parlamenta

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zasvirala je narodna muzika usred izlaganja zastupnice Jasmine Zubić o stanju u šumarstvu.

I većina se na to nasmijala, dok je Zubić očitala bukvicu kolegama i potom prekinula svoje izlaganje.

Nedolično ponašanje poslanika nažalost je često, ne samo u ovom nego i u ranijim mandatima. Prošle godine je Dževad Adžem kolegi zastupniku Damiru Mašiću rekao da je intelektualno superiorniji i da nema šta pametno od njega čuti, a Mašić uzvratio da postoje tablete za smirenje. Dešavalo se da se zastupnici nazivaju ucviljenim, patetičnim…
No, nedolasci na sjednice bez opravdanja, napuštanje sjednica, dobacivanja iz klupe, uvrede, kletve ostaju nekažnjeni ili neadekvatno kažnjeni iako postoje Etički kodeks i Etička komisija.

Irfan Čengić, član Etičke komisije i zatupnik SDP-a, za Radiosarajevo.ba je kazao da se novim kodeksom mora uvesti automatsko odbijanje dnevnica, toplog obroka i paušala zastupnicima koji ne dođu na sjednicu Parlamenta ili radnog tijela.

„Kada radnik ne dođe na posao, taj dan nema dnevnice i toplog obroka, kada parlamentarac ne dolazi na posao ne postoji sankcija za njega. U vrijeme ‘parlamentarizma’ u kojem zastupnici ne dolaze na sjednice, vrijeđaju, šamaraju… potrebno je uvesti adekvatne sankcije za takva ponašanja u sali i izvan sale“, istakao je Čengić.

Stava je i da je kodeks zastario o čemu svjedoči njegva odredba da je zabranjena upotreba mobitela u toku sjednice.

„Onda sam trebao biti kažnjen svaku sjednicu, jer ne želim da printam bespotrebno hiljade stranica materijala i trošim papir, već sve materijale na sjednici čitam preko mobitela“, rekao je Čengić i napomenuo da je poboljšanje internih mehanizama i Etičkog kodeksa je jedna od preporuka GRECO tijela Vijeća Evrope.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.