Uvesti obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović uputio je inicijativu prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno – psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

 

U obrazloženju inicijative Magazinović navodi:

„Današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici i namještenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled. Međutim, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

Smatrajući da osobe koje obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju.

Pokrećem inicjativu prema Vijeću ministara BiH da pored nedostajućeg ljekarskog pregleda, kod ovih osoba da se stavi akcenat i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.

Ovom inicijativom ne adresiram posebno niti jednom pojedincu ili grupi ljudi mentalnu ili psihološku nedoraslost pozicijama na kojima se nalaze, niti da je bilo koji pojedinac ili grupa dogovarala, pregovarala ili donijela neku neku odluku pod utjecajem droge ili u konačnici je da bilo koji političar u takvom stanju istupao u javnosti. Svrha inicijative je da se onemogući da u budućnosti najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled, test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci.“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.