SDP BiH USK

Utvrditi odgovornost političkih mentora pljačkaške privatizacije

Njihovi radnici najbolje znaju koliko su poniženi, kada su zadnji put bili na odmoru, kad su imali slobodan vikend, radili osam sati i imali pauzu, imali ovjerenu knjižicu, da li su prijavljeni uopšte ili na iznos koji dobijaju.

Slika

KO SDP USK  sagledao je zahtjeve poslodavaca ili bolje rečeno  robovlasnika i izrabljivača obespravljenih radnika, a koji su kriminalnom privatizacijom i poslijeratnim lovom u mutnom za mizerne iznose privatizirali milionske vrijednosti za sebe i svoju djecu i unuke.

Iz samih zahtjeva vidi se da i ovaj put tajkuni i milioneri, pivari, piljari-ribari, građevinari i oni koji su častili maloljetne demonstrante alkoholom, žele promjene ali da tim promjenama još  smanje sebi plaćanje obaveza, poreza, naknada, odnosno više u u svoje džepove, a manje u kasu BiH. Njihovi radnici najbolje znaju koliko su poniženi, kada su zadnji put bili na odmoru, kad su imali slobodan vikend, radili osam sati i imali pauzu, imali ovjerenu knjižicu,  da li su prijavljeni uopšte ili na iznos koji dobijaju.

Slažemo se – ovo je za njih najgora Vlada ikad jer je inspekcija utvrdila da begovi, tata i sin iz bihaćke pivare zarađuju milione a ne plaćaju zakonsku koncesiju za flaširanje vode, a po kubnom metru vodu plaćaju manje nego građanin za domaćinstvo. Sve zahvaljujući  ugovoru iz 2005. godine potpisanom na 30 godina, kojeg je ova Vlada htjela osporiti jer su za 14 godina platili mizeran iznos od 26.000 maraka.

Ova je Vlada najgora i predratnim piljarima a danas kraljevima ribe koji su ribnjake kupili za nula gotovine i koji nisu nikad platili koncesiju. Što prethodne Vlade nisu za deset godina ova Vlada jest – obračunala  obavezu plaćanja 400.000 KM RIZ Krajini.

Na tu Vladu ljut je i krupni cazinski dušebrižnik jer nismo dozvolili da policija utjeruje  njegove privatne dugove i da cazinsku Željezaru proda tržnim centrima za 12 miliona KM. Vrijeme će pokazati i njihovu ulogu u logisticiranju nasilja na ulicama Bihaća, koje smo imali priliku gledati.

KO SDP USK se iskreno  izvinjava radnicima koje oni izrabljuju što ih nismo više zaštitili. Hoćemo od oktobra sigurno.

Građani treba da znaju da su brižni Beg pivar i demagog Cigo koji žele nova smanjivanja plaća, poreza i doprinosa, bez imalo stida,  kao  članovi Socijalno ekonomskog vijeća,  od ove  Vlade naplatili po 9000 KM paušala, a da nikad nisu predložili ništa u korist radnika i privrede. Gospodo, uplatite novac koji dugujete državi i dajte da se usmjeri  u socijalne programe.

KO SDP zalaže se da se što prije provede revizija privatizacije i da se utvrdi odgovornost političkih mentora tog pljačkaškog procesa.