Sjednica Glavnog odbora

Utvrđeni prijedlozi Statuta i Programa, SDP BiH traži smjenu ministara pravde BiH i FBiH

Kao priprema za održavanje šestog redovnog Kongresa Socijaldemokratske partije BiH 3. oktobra, danas je u Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora SDP BiH, na kojoj je, većinom glasova, usvojen tekst Prijedloga Statuta partije, koji će biti proslijeđen delegatima Kongresa na usvajanje.

Također, Glavni odbor je usvojio i Prijedlog inoviranog Programa SDP BIH, koji će biti dostavljen delegatima predstojećeg Kongresa SDP BiH.

Inovacije Statuta i Programa SDP BiH rađene su u proteklih 10 mjeseci, a sve organizacije i svi članovi partije su imali pravo svojim amandmanima uticati na sadržaj ovih partijskih dokumenata.

Osim priprema za održavanje šestog redovnog Kongresa, na sjednici je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji. Glavni odbor je najoštrije osudio Protokol o reformi pravosuđa BiH, potpisan u Briselu, koji za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države.

U cijeloj ovoj situaciji SDA se ponovo pokušava predstaviti kao opozicija unutar vlasti, kao što su to činili i u prethodnom mandatu, iako su njihovi funkcioneri trenutno na najodgovornijim i najisturenijim pozicijama u izvršnoj vlasti i u Federaciji BiH i na nivou države. To što SDA sada putem saopštenja za javnost pokušava sakriti svoju odgovornost ne može promijeniti činjenicu da imamo potpisan protokol i da su ih potpisali ministri ispred vlada koje vode premijeri iz redova SDA.

Kako i koliko se SDA brine za državu najbolje ilustruje nedavno usvojeni mehanizam koordinacije koji nije ništa drugo, nego ispunjavanje želja i ultimatuma Dragana Čovića i Milorada Dodika. Umjesto skrivanja od vlastite odgovornosti pozivamo SDA i njihove premijere Denisa Zvizdića i Fadila Novalića da hitno pokrenu procedure za smjenu aktualnih ministara pravde koji su potpisali sramni protokol.

Članovi Glavnog odbora su pozvali SDA i HDZ da što prije stvore uslove za formiranje nove vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH i tako konačno, nakon više od dva mjeseca, zakažu sjednicu Federalnog parlamenta i krenu sa rješavanjem nagomilanih socijalnih problema građana.

Trenutni rad manjinske Vlade Federacije BiH, bez podrške većine u parlamentu, potpuno je neodrživ, a još je iluzornije očekivati da ova Vlada u svom radu dobije podršku od strane opozicije. Ukoliko stranke pobjednice izbora nisu u stanju, u što skorijem periodu, formirati novu parlamentarnu većinu, vrijeme je da proglase bankrot vlasti i što prije prihvate realnost raspisivanja vanrednih izbora.

Članovi su na kraju sjednice usvojili i Izjavu o izbjegličkoj krizi, napisanu od strane Socijaldemokratskog foruma za Jugoistočnu Evropu i Evropskog demokratskog foruma, koja poziva evropske države, političke stranke i civilna društva da pomognu izbjeglicama sa Bliskog istoka.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.