Gračanica

Nusret Helić kandidat za načelnika Gračanice

U potpuno novoj demokratskoj proceduri utvrđenoj u Statutu i drugim aktima Glavnog odbora SDP BiH kao i Općinskog odbora SDP BiH Gračanica, završen je postupak utvrđivanja kandidatkinja i kandidata za pozicije Načelnika, Nosioca liste i Općinsko vijeće na predstojećim Lokalnim izborima 2016. godine.

Procedure kandidovanja su krenule od mogućnosti kandidovanja i samokandidovanja svakog člana i članice, elektronski i putem pismenih obrazaca, pa do kandidatura od strane svake Osnovne organizacije u Općinskog organizaciji SDP BiH Gračanica.

U skladu sa kriterijima koji podrazumijevaju nacionalnu, spolnu i starosnu strukturu, utvrđena je šira lista kandidata za sve pozicije, a na sjednicama Općinskog odbora, utvrđeni su prijedlozi za sve pozicije.

Uzimajući u obzir liste i sistem bodovanja, kako je to određeno u posebnom uputstvu Glavnog odbora, na sjednici Predsjedništva OO SDP BiH Gračanica, utvrđen je prijedlog konačnih lista.

Takvu listu je ponovo razmatrao Općinski odbor te je i potvrđeno sljedeće:

• Za Načelnika je jednoglasno izabran Nusret Helić, aktuelni Načelnik Općine Gračanica, koji već četrnaest godina uspješno obnaša funkciju Općinskog načelnika,
  • Za Nosioca liste je jednoglasno izabran Nihad Krajinović, te je
  • Usvojena lista kandidatkinja i kandidata za Općinsko vijeće, koja broji 35 imena. Na listi se, kako je to i utvrđeno Izbornim zakonom i uputstvima Glavnog odbora nalazi:
    • 14 žena (40 %)
    • 14 mladih (40 %)
    • zastupljena je nacionalna struktura, te ima 16 kandidatkinja i kandidata sa Visokom stručnom spremom (54,3 %), među kojima ima i magistara i doktora nauka.

Na području općine Gračanica, Socijaldemokratska partija je prva izašla u javnost sa listama te očekuje da će liste potvrditi i Kantonalni odbor i Glavni odbor SDP BiH.