Usvojeni set energetskih zakona bitan za građane i ima širi strateški značaj

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja sinoćnje usvajanje seta energetskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te se zahvaljuje svim zastupnicima koji su interes građana stavili na prvo mjesto, umjesto lične samopromocije i korištenja zastupničke govornice za najgoru vrstu populizma.
Poznato da je da je usvajanje prijedloga Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, prijedloga Zakona o električnoj energiji FBiH i prijedloga Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije jedan od prioriteta za ubrzanje bosanskohercegovačkog puta prema Evropskoj uniji.
Osim dijela koji je bitan za evropske integracije, nikako ne smijemo zaboraviti ni direktan interes građana, u kontekstu buduće energetske politike FBiH, naročito u vremenu energetske krize, ali i općeg trenda dekarbonizacije. O izglasanim zakonim su se već pozitivno oglasili i međunarodni partneri. Smatramo da usvajanje ovih zakona ima i širi strateški značaj približavanja EU i osiguravanja daljnje podrške na svim poljima.
Ipak, ono što začuđuje jeste otpor SDA i njihovih satelita, čiji predstavnici su vodili prošli saziv Vlade Federacije BiH i koji su do jučer javno proklamovali usvajanje navedenih zakona.
Jučerašnja cjelodnevna predstava za javnost od strane zastupnika SDA i DF-a, samo je još jednom dokazala njihovu apsolutnu nemoć i jedino što im je preostalo jeste pokušaji opstrukcije rada Parlamenta.
Na kraju, SDP BiH žestoko osuđuje sve prijetnje silom upućene čelnicima Predstavničkog doma na kraju sinoćnje sjednice. Ovakav vid ophođenja prema najvišem zakonodavnom tijelu u FBiH nije ništa novo od strane SDA i DF, koji su jedino spremni na upotrebu sile, kao što su to pokušali uraditi i propalim pokušajem protesta krajem aprila, kada je došlo i do fizičkog napada na pojedine zastupnike prilikom izglasavanja nove Vlade Federacije BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.