Jasmina Zubić

Usvojeni Prijedlog zakona o osiguranju je pun manjkavosti

Jasmina Zubić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, smatra da je nedavno usvojeni Prijedlog zakona o osiguranju pun manjkavosti.

„Na 17. sjednici Zastupničkog doma usvojen je Prijedlog zakona o osiguranju, koji, između ostalog, ne predviđa princip dvostepenosti u rješavanju u upravnom postupku i ne ostavlja mogućnost stranci da u okviru istog ostvari zaštitu svojih prava.

Klub SDP uložio je pet amandmana na članove zakona kojima se propisuje da na akta koje izdaje Agencija za nadzor tržišta osiguranja ne može izjaviti žalba, nego se može pokrenuti upravni spor. Predloženi amandmani imali su za cilj dosljednu primjenu Zakona o upravnom postupku i omogućavanje stranci da ostvari zaštitu svojih prava.

Predlagač nije prihvatio uložene amandmane, niti su prihvaćeni od strane parlamentarne većine i vrlo je vjerovatno da ce usvojeni Zakon o osiguranju biti predmet preispitivanja usklađenosti sa Ustavom i zakonima“, navela je Zubić.

Amandmane možete pogledati ovdje:

Amandmani Osiguranje-1