OO SDP STARI GRAD SARAJEVO

Usvojena odluka o upotrebi znakovnog jezika i drugim pravima gluhih osoba

Ovom Odlukom je bliže definisan način ostvarivanja prava u ovoj općini, koja gluhe osobe imaju po Zakonu o upotrebi znakovnog jezika u KS.

Slika

Na 14. Sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo usvojena je Odluka o upotrebi znakovnog jezika u ovoj općini, predlagač ove odluke je bio Šef kluba vijećnika SDP-a Irfan Čengić.

Ovom Odlukom je bliže definisan način ostvarivanja prava u ovoj općini, koja gluhe osobe imaju po Zakonu o upotrebi znakovnog jezika u KS.

Gluhe osobe će imati pavo na tumača znakovnog jezika u svim postupcima pred općinom o trošku općine, također na svi sjednicama općinskog vijeća, radnih tijela, mjesnih zajednica, javnih rasprava na zahtjev gluhe osobe će morati prisustvovati tumač, kao i pri vjenčavanju gluhi osoba u ovoj sarajevskoj općini.

Općina s eobavezala da će 5 uposlenika općine pohađati kurs znakovnog jezika kako bi savladali osnove znakovnog jezika i na taj način pomogle gluhim osobama.

Također ovom odlukom se preuzima dio obaveza koje imaju osnovne škole i ambulante Domova zdravlja na teitoriji ove općine a sve u cilju da se gluhim osobama što je više moguće osigura nesmetan društveni život.

„Kao socijaldemokrata sam duboko uvjeren da moramo ati sve od sebe kako bi gluhim osobama kao i drugim osobama sa invaliditetima omogućili što veći stepen inkluzije u društvo i olakšali im svakodnevni život u zajednici. Upavo to postižemo sa današnjim usvajanjem ove odluke, ali ovdje nije kraj jer ćemo zajedno lobirati za usvajanje ovakve odluke u svim općinama u KS, ali i donošenju zakona na nivou Federacije BiH“ izjevio je za FENA-u Irfan Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.