OV Novo Sarajevo

Usvojena inicijativa SDP BiH za izmjenu raspodjele finasiranja boračkih udruženja

Vijećnici SDP BiH Novog Sarajeva su uzeli aktivno učešće u radu treće sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Na sjednici je razmatran obiman dnevni red na kojem su bile i odluke o privremenom finansiranju, nacrt Programa rada Općinskog vijeća, nacrt Budžeta za 2017. godinu, te informacije o radu osnovnih škola na području Općine i stanju u oblasti kulture, sporta, omladinskih i nevladinih organizacija.

U ime SDP-ovog Kluba vijećnika, Enver Tunović je postavio pitanje vlasništva objekta doma kulture Hrasno, koji je svojevremeno izgrađen samodoprinosom građana i građanki, a zatim i problem izostanka sanacije i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području MZ Hrasno Brdo, iako su sredstva bila predviđena Budžetom za 2016. godinu. SDP BiH je pokrenuo i inicijativu za pristupanje izmjeni i dopuni Odluke o jedinstvenim kriterijima za raspodjelu sredstava za finansiranje boračkih udruženja. Nakon rasprave i određenih izmjena, naša inicijativa je usvojena jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće je usvojilo nacrt Programa rada Općinskog vijeća i nacrt Budžeta za 2017. Godinu koji su upućeni u javnu raspravu koja će trajati u periodu od 04. januara do 31. januara. I ovom prilikom pozivamo sve članove i članice da se aktivno uključe u ovaj proces i daju svoje prijedloge za rad Vijeća i Budžet za 2017. godinu. Informisanje naših sugrađana o ovim procesima i njihovo aktivno uključivanje je od izuzetne važnosti, budući da je očigledna namjera akuelnog načelnika (SDA) i SDA većine u Općinskom vijeću da zborove održe na formalnom nivou bez suštinskog uključivanja građana. Našim odazivom na zborove građana i konkretnim prijedlozima za rad Općinskog vijeća i Budžeta za 2017. godinu možemo ih onemogućiti u ovom pokušaju.