Inicijativa Erne Delić

Usvojena Inicijativa SDP-a na Gradskom vijeću Tuzla za nabavku GPS narukvica za djecu sa autizmom

Vijećnica Kluba vijećnika i vijećnica SDP BiH Tuzla, Erna Delić na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća Tuzla, uputila Inicijativu za refundaciju troškova nabavke GPS narukvica za djecu sa autizmom. Inicijativa je na sjednici usvojena jednoglasno.

GPS narukvica za djecu sa autizmom u Bosni i Hercegovini, nebrigom viših nivoa vlasti se ne nalazi na listi ortopedskih pomagala te njenu nabavku ne finansira niti jedna od nadležnih institucija, odnosno njena nabavka nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Bježanje ili lutanje se smatra najopasnijim oblikom ponašanja djece oboljele od autizma te je nažalost jedan od uzroka smrti te djece. U drugim razvijenim zemljama za praćenje kretanja djece se koriste GPS narukvice, dok se takva vrsta zaštite u Bosni i Hercegovini ni ne spominje.

U ime Kluba, vijećnica Delić je u tekstu Inicijative predložila Gradonačelniku i nadležnoj Službi da se omogući zainteresovanim roditeljima ili drugim odgovornim osobama refundacija troškova kupovine GPS narukvica.

Predloženo je da se refundacija vrši preko tekuće rezerve Gradonačelnika ili da se prilikom usvajanja rebalansa budžeta Grada Tuzla za 2018.god. formira novi ekonomski kod u ovu svrhu. Ovim će se omogućiti roditeljima ili drugim odgovornim osobama koji nabave GPS narukvicu da potraže refundaciju sredstava.