Usvojen SDP-ov prijedlog – Država mora zaštititi građane od profitera

Na prijedlog Kluba SDP BiH u Parlamentu FBiH jednoglasno je usvojen zaključak kojim se nalaže Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da javno objavi imena privrednih subjekata, kompanija i trgovačkih lanaca koji se ne pridržavaju odluke Vlade FBiH o propisanim maržama za osnovne životne namirnice i naftne derivate. Također, uz taj podatak javnosti će biti predočena i visina izrečenih novčanih kazni za prekršioce.

Zaista je žalosna i sama pomisao na to da je bilo onih koji su na neimaštini sopstvenog naroda, pogođenog najtežom ekonomskom krizom u proteklih 25 godina, pokušavali nezakonito ostvarivati ekstra profit na osnovnim životnim namirnicama i gorivu.

Naš naredni korak bit će prijedlog drastičnog povećanje novčanih kazni, pa i krivične odgovornosti, za ovu vrstu kriminala.

U skladu sa usvojenim zaključkom od inspekcijskih organa očekujemo da sedmično objavljuju detaljne izvještaje o kontroli nadzora cijena hrane i goriva.

Prethodna iskustva dokazuju kako nažalost imamo značajne zloupotrebe u smislu neosnovanog podizanja cijena direktno na štetu građana, a u isključivom interesu ličnog bogaćenja pojedinaca.

Takvom profiterstvu se mora stati ukraj i SDP će ustrajati na prijedlozima koji štite građane od profitera svake vrste.