Slađan Ilić

Usvojen pošteniji Nacrt Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je Nacrt Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta. Jedan od 3 predlagača tog Zakona je s područja TK, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK, delegat u Domu naroda.

Ukratko, riječ je o starom problemu koji se nastoji riješiti, a to favoriziranje Sarajeva kod raspodjele zbog čega stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi dvostruko više od stanovnika Tuzlanskog kantona.

U povodu usvajanja navedenog nacrta, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK i delegat u Domu naroda je rekao:

“Sadašnji Zakon o pripadnosti javnih prihoda na teritoriji FBiH od usvajanja je nepravedan i štetan za građane koji ne žive u Kantonu Sarajevo jer članom 9. stav 2. utvrđeno je da formula za raspodjelu javnih prihoda za kantone u FBiH sadrži ponder koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Primjenom ovog zakonskog rješenja posljednju deceniju primijetna je nepravedna raspodjela javnih prihoda po broju stanovnika u kantonima u FBiH.

Posebno je ovaj zakon na štetu najmnogoljudnijeg kantona, Tuzlanskog kantona. Ako se uzmu u obzir kriteriji, broj stanovnika, površina kantona, broj učenika u osnovnim i srednjim školama, sredstva koja je dobijao TK do sada su bila 2 puta manja u odnosu na Kanton Sarajevo.

Primjenom koeficijenta 2 (pondera) građani TK su oštećeni za sredstva koja im pripadaju, a posebno ako se uzme u obzir da je TK srce regiona u oblasti industrije, energetike i rudarstva. Najznačajniji privredni bazen BiH je godinama bio zapostavljen i oštećen, a usvajanje ovog Zakona u formi Nacrta prvi je korak da se ta nepravda prema građanima TK, ali i cijele FBiH ispravi, jer svaki građanin treba da bude ravnopravan na svaki način”, naveo je Ilić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.