Slađan Ilić

Usvojen pošteniji Nacrt Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je Nacrt Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta. Jedan od 3 predlagača tog Zakona je s područja TK, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK, delegat u Domu naroda.

Ukratko, riječ je o starom problemu koji se nastoji riješiti, a to favoriziranje Sarajeva kod raspodjele zbog čega stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi dvostruko više od stanovnika Tuzlanskog kantona.

U povodu usvajanja navedenog nacrta, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK i delegat u Domu naroda je rekao:

“Sadašnji Zakon o pripadnosti javnih prihoda na teritoriji FBiH od usvajanja je nepravedan i štetan za građane koji ne žive u Kantonu Sarajevo jer članom 9. stav 2. utvrđeno je da formula za raspodjelu javnih prihoda za kantone u FBiH sadrži ponder koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Primjenom ovog zakonskog rješenja posljednju deceniju primijetna je nepravedna raspodjela javnih prihoda po broju stanovnika u kantonima u FBiH.

Posebno je ovaj zakon na štetu najmnogoljudnijeg kantona, Tuzlanskog kantona. Ako se uzmu u obzir kriteriji, broj stanovnika, površina kantona, broj učenika u osnovnim i srednjim školama, sredstva koja je dobijao TK do sada su bila 2 puta manja u odnosu na Kanton Sarajevo.

Primjenom koeficijenta 2 (pondera) građani TK su oštećeni za sredstva koja im pripadaju, a posebno ako se uzme u obzir da je TK srce regiona u oblasti industrije, energetike i rudarstva. Najznačajniji privredni bazen BiH je godinama bio zapostavljen i oštećen, a usvajanje ovog Zakona u formi Nacrta prvi je korak da se ta nepravda prema građanima TK, ali i cijele FBiH ispravi, jer svaki građanin treba da bude ravnopravan na svaki način”, naveo je Ilić.