Irfan Čengić

Usvojen Nacrt zakona o sukobu interesa FBiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je nacrt zakona o izmjenama i dopuna zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, kojeg su predložili zastupnik Irfan Čengić i delegat Elmedin Konakvić.

Osam godina ne postoji tijelo koje provodi Zakon o sukobu interesa u FBiH, tri godine se borim za rješavanje ovog pitanja u Parlamentu FBiH. Sljedeći korak jeste da nacrt zakona usvoji Dom naroda, vjerujem da će delegati Čampara i Konaković uspjeti  staviti nacrt zakona na dnevni red naredne sjednice Doma naroda. Nakon toga slijedi javna rasprava i razmatranje prijedloga zakona na oba doma.” ističe Čengić.

Također uz usvojeni tekst nacrta, zastupnik Čengić prihvatio je i predložene amandmane zastupnika Adnana Efendića koji su sada sastavni dio zakona..

Naglašava da rješavanje problema u ovoj oblasti je među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH, te da na ovaj način daju doprinos evropskom putu BiH. Ovaj zakon samo omogućava implementaciju važećeg zakona koji se ne implementira već 8 godina.

“Pored ovog zakona sam dostavio i sistemski zakon i reformu u ovoj oblasti, ali u ovom mandatu nemam snage da takvo rješenje prođe, jer su snage koje rade protiv uređivanja u skladu sa EU prepoeukama prejake u svojim blokadama. U prvom redu to je Federalno ministaratvo pravde.” naglasio je Čengić.