Sjedinjene američke države podržavaju Nikšića

Usvajanjem paketa zakona konačno do bolje poslovne klime u državi

Usvajanjem ovih zakona država dobija kvalitetnije poslovno okruženje što će dovesti do poboljšanja pozicije BiH u globalnom izvještaju Doing Business. Dalje kašnjenje u usvajanju imat će negativne posljedice po ekonomska kretanja u BiH, te na dinamiku punjenja entiteskih budžeta.

Slika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kontinuirano radi na rješenjima koji će poboljšati poslovno okruženje. U najužoj vezi s tim je set zakona koje smo uputili u parlamentarnu proceduru krajem oktobra i početkom novembra prošle godine, a koji je izrađen u okviru programa Svjetske banke "Operacije za razvojne politike". Ovo je za Federalnu novinsku agenciju izjavio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Ovaj program provodi se u cijeloj BiH s ciljem poboljšanja poslovne klime, a po njegovoj provedbi reformi entiteti očekuju budžetsku podršku u iznosu od 50 miliona dolara.

– Od ovog iznosa Federaciji BiH pripada 46 miliona KM, što je i planirano u Budžetu Federacije BiH za ovu godinu, pojasnio je Nikšić.

Upitan da prokomentira javnu podršku otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nichollasa Hilla ovom setu zakona, prvi čovjek Vlade FBiH je podsjetio da je u okviru ovog programa Vlada FBiH izmijenila desetine podzakonskih akata koji se odnose na različite aspekte poslovnog okruženja. 

– Podsjećam da je Vlada FBiH sve svoje obaveze ispunila u planiranim rokovima, te da je Parlamentu FBiH uputila na razmatranje: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH po hitnom postupku 1. novembra prošle godine, Prijedlog zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine 4. novembra, te Nacrt zakona o privrednim društvima, 23. oktobra prošle godine, izjavio je Nikšić za Fenu.

Usvajanjem ovih zakona država dobija kvalitetnije poslovno okruženje što će dovesti do poboljšanja pozicije BiH u globalnom izvještaju Doing Business. Dalje kašnjenje u usvajanju imat će negativne posljedice po ekonomska kretanja u BIH, te na dinamiku punjenja entiteskih budžeta.

Premijer Nikšić je podsjetio da je Ured Svjetske banke u BiH izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u sprovođenju reformi u okviru programa „Operacije za razvojne politike“ u FBiH, te da je proces odobravanja novca planiranog za budžetsku podršku obustavljen do usvajanja pomentuih zakona. 

– O ovome sam uredno obavijestio Parlament FBiH – rekao je premijer Nikšić.

Premijer Vlade Federacije BiH još jednom je pozvao da se hitno pristupi usvajanju zakonskih rješenja, te na taj način Federacija dovrši reformu poslovnog okruženja i omogući planirano punjenje budžeta u oba entiteta. Republika Srpska je također sve svoje obaveze izvršila na vrijeme. 

Podršku Vladinim projektima dao je i otpravnik poslova Ambasade SAD-.a Nichollas Hill podsjetivši na važnost usvajanja zakona koji trebaju osigurati lakši proces otvaranja firmi, smanjenje poreza i doprinosa, modernizaciju tržišta rada , brzo rješavanje komercijalnih poslova te borbu protiv korupcije.

Prema izvještaju Svjetske banke, u cijelom regionu najteže je poslovati u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.