KO SDP USK

Usvajanjem Budžeta USK deblokirani finansijski tokovi

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, usvojen je Budžet za 2022. godinu, čime je okončana politička trakavica koja je trajala mjesecima.
Ni brutalni napadi u političkom i privatnom smislu na pojedine zastupnike, ni prljave igre kojima smo svjedočili naročito u posljednjih nekoliko dana nisu onemogućili usvajanje najvažnijeg finansijskog dokumenta čijim je usvajanjem utvrđenim u iznosu od 281.765.995 konvertibilnih maraka, zaustavljena finansijska blokada Kantona a otpočela stabilizacija stanja.
Pored stabilizacije tekućih finansijskih tokova, Budžetom Unsko-sanskog kantona planiranim za 2022. godinu, između ostalog povećan je iznos sredstava namjenjenih za razvoj privrede i poljoprivrede: za poticaje u poljoprivredi – sedam (7) miliona KM, isplatu šteta u poljoprivredi – jedan (1) milion KM, subvencije poduzećima – četiri ($) miliona KM, te dva (2) miliona KM za razvoj turizma.
Za realizaciju ključnih projekata u zdravstvu kojima će se omogućiti unapređenje pružanja usluga iz ove oblasti izdvojena su sredstva u iznosu: Domu Zdravlja Bihać- tri (3) miliona KM, Kantonalnoj bolnici – četiri (4) miliona KM, ostalim domovima zdravlja i apotekama – jedan i pol (1, 5) miliona KM, za isplata dječijeg doplatka – jedan i pol (1,5) miliona KM, za porodiljne naknade-dva miliona i dvije stotine hiljada (2,2) miliona KM, te 277.000 KM za sanaciju krova Lječilišta Gata.
Za resore obrazovanja i pravosuđa izdvojena su sredstva za digitalizaciju – jedan (1) milion KM, rekonstrukciju i izgradnju škola oko četiri (4) miliona KM, za općinski sud u Cazinu – 400.000 KM, rekonstrukciju općinskog suda u Velikoj Kladuši – 100.000 KM.
Planirana su također sredstva za isplatu egzistencijalnih naknada borcima – četiri (4) miliona KM, završetak PS Buzim – 800.000 KM, sanaciju odlagališta otpada u iznosu -500.000 KM, a po prvi put Budžetom Unsko-sanskog kantona planiran je i iznos sredstava za sudska izvršenja i vansudske nagodbe od deset (10) miliona KM, kao i povećanje osnovice za obračun plata na 320 KM za sve budžetske korisnike.
Zastupnici koji su dali glas ZA usvajanje Budžeta pokazali su spremnost za rad pod najvećim udarima i odgovornost prema poslu koji obavljaju stavljajući na prvo mjesto interese građana čime su opravdali njihovo povjerenje.
Ovom prilikom posebno zahvaljujemo našem zastupniku Anelu Šahinoviću, koji je unatoč teškoj zdravstvenoj situaciji izrazio spremnost da sudjeluje u radu Skupštine a čiji je glas bio presudan.