Irfan Čengić

Ustavni sud BiH je jasan – poljoprivredno zemljište državno vlasništvo

Postoje indicije da je Neum preknjižio s države na sebe morsku obalu. Vode, šume i poljoprivredno zemljište su, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, državno vlasništvo

Cijela plaža u Neumu, površine 2.860 kvadratnih metara, uknjižena je na Općinu Neum kao katastarska parcela 344 pod “ostalo neplodno zemljište”. Ovo su podaci Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Zakoni doneseni na nižim nivoima mogu se osporavati i pred državnim Ustavnim sudom. Zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom BiH mogu uputiti jedan od tri člana Predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara, te predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjev mogu uputiti i jedna četvrtina članova bilo kojeg od dva doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog od dva entiteta.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić kaže da ova stranka nema potrebnu četvrtinu ruku u Parlamentu FBiH, koliko je potrebno za apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, budući da imaju 11 od ukupno 98 zastupnika.

“Ta apelaciju bila bi besmislena, jer već imamo presudu Ustavnog suda BiH u slučaju zakona koje je donio RS. Tamo je rečeno da je poljoprivredno zemljište državno vlasništvo”, smatra Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.