Ustavnopravna komisija podržala Bećirovićev Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine

Riječ je o rezoluciji o provjeri porijekla imovine svih političkih predstavnika na državnom nivou, ali pozivamo i izvršne i zakonodavne organe na entitetskom nivou da i oni također donesu svoj stav da su spremni da potpuno provjerimo porijeklo imovine svih izabranih zvaničnika

Slika

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržala Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine, koju je predložio poslanik Denis Bećirović.

– Riječ je o rezoluciji o provjeri porijekla imovine svih političkih predstavnika na državnom nivou, ali pozivamo i izvršne i zakonodavne organe na entitetskom nivou da i oni također donesu svoj stav da su spremni da potpuno provjerimo porijeklo imovine svih izabranih zvaničnika. Ideja je da pokušamo i među političarima, što narod kaže, da odvojimo žito od kukolja – kazao je novinarima predlagač rezolucije Denis Bećirović. 

Svi treba da pokažemo, istaknuo je on, da smo spremni, na neki način, da vrlo transparentno pokažemo koju imovinu imamo, kako smo je stekli, da li ima neke imovine na nekim eventualno računima u inozemstvu, da li je plaćen porez na tu imovinu itd. 

Bećirović navodi kako vjeruje da je to u interesu svih, i građana i političkih zvaničnika „da imamo jedan transparentan sistem i da se na transparentan način odnosimo u vezi s tim“. 

On je podsjetio da ova rezolucija o provjeri porijekla imovine političara u BiH nije upućena posljednjih sedmica „kada imamo ova dešavanja“, ona je upućena još krajem 2013. godine. 

– Ovo je samo jedan u nizu poteza i Kluba SDP-a i moj lični u tom smislu da dođemo do ovakvih rješenja i u smislu provjere porijekla imovine, ali i u smislu prethodnih zakona o oduzimanju nezakonito stečene imove u BiH – kazao je Bećirović. 

Vjerujem, dodao je on, kao što je Ustavnopravna komisija danas podržala ovu rezoluciju, „da će biti i spremnosti da dođemo do određenog konsenzusa i u Parlamentu BiH i da usvojimo ovu rezoluciju“. 

– Kao predlagač neću biti isključiv. Spreman sam da prihvatim sve konstruktivne prijedloge u smislu eventualnog poboljšnja teksta ove rezolucije – kazao je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.