Saša Magazinović

Ustavnopravna komisija PD PSBiH podržala ukidanje duplih funkcija

Prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme podržan je od strane Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Time su stvoreni uslovi da se o zakonu izjasne poslanici na sjednici koja će se održati sutra. Predlagač ovih izmjena Izbornog zakona je poslanik Saša Magazinović.

Magazinović je istakao da je prijedlog uputio u proceduru zbog činjenice da imamo niz primjera duplih funkcija, npr. osoba koji su i zastupnici i ministri što je neprihvatljivo iz više razloga. Naglasio je da je fizički nemoguće raditi posao ministra i posao zastupnika istovremeno, te da gomilanje moći u jednoj osobi nije demokratski princip kome bi trebali težiti. S druge strane, niko tim osobama ne osporava da imaju podršku građana i da su osvojili mandat u parlamentima. Zbog toga ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To bi značilo da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje. U tom slučaju funkciju zastupnika obnaša prvi naredni kandidat sa liste, sve dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Također, ovim zakonom se omogućava mirovanje mandata i kada nije razlog nespojivost funkcija. Radi se o tome da poslanik na bilo kojem nivou vlasti trenutno ukoliko ne obavlja svoju dužnost redovno prima platu i ne postoji način da se to uredi na drugačiji način. Usvajanjem zakona će biti omogućeno da ukoliko neko npr. boravi u inostranstvu duži period, do povratka na posao funkciju poslanika obavlja naredni kandidat po broju glasova.

Magazinović smatra da će usvajanjem ovog zakona u značajnoj mjeri biti smanjen opravdani animozitet javnosti prema osobama koje sticajem okolnosti obavljaju više funkcija istovremeno. Naglasio je da ovo jedan od obrazaca ponašanja u političkom životu BiH koji treba biti neutralisan da bi se mogli nazvati demokratskim društvom.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu