Odbora SDP BiH za reformu ustava i ustavna pitanja

Ustavnim izmjenama formirati regije u BiH

Članovi Odbora Socijaldemokratske partije BiH za reformu ustava i ustavna pitanja razmatrali su danas prijedlog novog ustava BiH koji predviđa formiranje regija zasnovanih na ekonomskim, geografskim i historijskim kriterijima.

Odbor, koji je uspostavilo Predsjedništvo stranke čine članovi SDP-a, ali i stručnjaci iz ustavnog prava, akademici i profesori.

Predsjedavajući Odbora i poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pojasnio je da se godinu dana već radi na novom ustavu BiH, a bit će predstavljen javnosti.

– Predlažemo da BiH u budućnosti ima po jednog predsjednika države, predsjednika vlade, Predstavničkog doma, te jednog predsjednika doma regija. Ove četiri funkcije obavljali bi predstavnici različitih naroda da bi se osigurala jednakopravnost svih – dodao je.

Apsolutno neprihvatljivim nazvao je priče o mogućoj dodatnoj etničkoj podjeli države jer je to suprotno multietničkom “biću” BiH te SDP smatra da je predloženo uređenje BiH najbolje rješenje za sve građane, a Bećirović dodaje da je pitanje izmjene ustava zapravo rasprava o budućnosti, a ne o prošlosti.

Akademik Slavo Kukić, član Odbora, ističe da je preostalo još mnogo posla, a posebno jer se radi o nečemu s čim se ne treba žuriti kako bi se moglo složiti o najboljim idejama.

Za njega postoje dva moguća scenarija kada su u pitanju ustavne promjene. Jedan je korjenite promjene Ustava BiH, u šta sumnja da može dobiti podršku u političko-društvenim odnosima BiH, a drugi je ići “korak po korak” te mijenjati ono o čemu postoji minumum društvenog konsenzusa.

– Takav scenarij ima pretpostavke da sam bude pokretač “otopljavanja” odnosa u BiH, a može biti i društvena pretpostavka sljedećem korak za nekoliko godina – mišljenja je Kukić.

Odbor je danas razmatrao i prijedlog zakona o državnim praznicima, a potpredsjednik SDP-a Miro Lazović smatra da je potrebno spojiti i tradiciju BiH, ali i neke nove historijske datume te tako doći do rješenja tog pitanja.

(Izvor: Fena)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.