Nakon usvajanja povećanja akciza

Uspostavljena nova koalicija za siromašenje građana i privrede

Nakon usvajanja povećanja akciza sada je sasvim jasno kako na nivou BiH imamo novu koaliciju koju čine SDA, HDZ BiH, SNSD, SBB i HDZ 1990.

Očekujemo da ova nova većina, ako je već imala snage i volje povećati namete građanima i privredi, ne nudeći pri tome bilo kakve olakšice, ponudi i odgovore na stotine drugih problema sa kojima se suočava BiH.

S obzirom da su prekršene sve procedure prilikom razmatranja zakona o povećanju akciza, a da se to nagrađuje aplauzom, onda s pravom možemo biti zabrinuti u kom pravcu će ova koalicija odvesti BiH.

Suština demokratije jeste poštivanje zakona i demokratskog poretka. Sve to je pogaženo kako bi se od građana oteo novac za navodnu izgradnju autocesta i cesta.

Ovo znači da će svaki dan 500.000 KM od građana ići za navodnu izgradnju cesta i autocesta. Trenutna vlast u tri godine nije napravila ništa kredibilno, zbog čega je lako zaključiti gdje će i kako završiti i ovaj novac.

Pored toga, građani će uskoro, pored povećanja cijena goriva osjetiti i lančana poskupljenja roba i usluga koje će stanovništvo teško podnijeti. Zbog toga će SDP, zajedno sa DF i drugim opozicionim strankama, tražiti posebnu raspravu o posljedicama poskupljenja i mjerama vlasti za njihovo ublažavanje.

Očito je da Izetbegović, Čović, Dodik, Radončić i Cvitanović misle da na ovaj način mogu osigurati spas od očiglednog izbornog debakla 2018. godine, ali im poručujemo da od toga nema ništa jer su građani prozreli njihove namjere.

Posebno nas iznenađuje podrška, do jučer opozicionog HDZ 1990, vladajućoj većini za dodatno zavlačenje ruku u džepove građana BiH.

Koalicija za siromašenje je pokazala svoje pravo lice i na izborima 2018.građani će imati priliku da im kažu šta o tome misle.