Zukan Helez

Uspostaviti sistem rotacije na poziciji gradonačelnika Mostara

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, danas je predložio svoje viđenje rješenja izbora gradonačelnika Mostara.

Kako tvrdi Helez, politička trakavica oko izbora gradonačelnika Grada Mostara generirana kroz propagandno-politički obračun vladajućih sa političkim neistomišljenicima, Mostaru i Mostarcima ne može donijeti ništa bolje od onoga što smo gledali u posljednih 12 godina.

„Bh blok, kao jedina istinska alternativa političkim blokovima predvođenim dvjema nacionalnim strankama SDA-om i HDZ-om, mora biti predvodnik rješenja koja će i jednom i drugom političkom bloku oduzeti ustaljene retoričke alate za pravdanje njihovih skrivenih dogovora.

Kako za blok predvođen SDA-om ne bismo bili izdajnici, a tako ni za blok predvođen HDZ-om, bili označeni kao grupacija koja majorizira Hrvate, predlažemo da se, izvrše izmjene Statuta Grada i uspostavi sistem rotacije na poziciji gradonačelnika Grada Mostara.

Dva, po broju glasova, dominantna bloka bi u tom slučaju imaju mandat od po 18 mjeseci, dok bi Bh blok predvodio Grad 12 mjeseci.

Ukoliko jedan od dva dominirajuća bloka odbije takav način, u tom slučaju bi Bh blok rasterećeno mogao otići u saradnju sa onima kojima takav princip odgovara, na način da premoćniji blok ima mandat 30 mjeseci, Bh blok 18. Pozivamo OHR da se aktivnije uključi, podrži ovakav prijedlog i preuzme ulogu monitoringa nad procesom“, naveo je Helez.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu