Lagumdžija – Danielsson

Uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije za deblokiranje 350 miliona eura namijenjenih BiH

Ministar vanjskih poslova sastao se sa generalnim direktorom za proširenje Evropske komisije Christianom Danielssonom i šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 13. marta 2014. godine u Sarajevu sa generalnim direktorom za proširenje Evropske komisije Christianom Danielssonom i šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Peterom Sorensenom.   

U fokusu razgovora bio je mehanizam koordinacije u Bosni i Hercegovini, a sagovornici su se usaglasili da je nužno uspostaviti mehanizam koordinacije koji će efikasno funkcionirati, a  ne omogućavati blokiranje donošenja ključnih odluka za evropski put BiH.  

Dr. Lagumdžija je naglasio da se ne smije dozvoliti da se kroz mehanizam koordinacije tehnička pitanja pretvaraju u politička pitanja, za što postoji realna opasnost. Zbog nepostojanja efikasnog mehanizma koordinacije BiH u ovome trenutku ne može koristiti 350 miliona eura iz IPA fondova.

 

Na sastanku je razgovarano i o novom pristupu Evropske unije prema Bosni i Hercegovini u čijem fokusu trebaju biti ključne ekonomske i socijalne reforme, te vladavina zakona, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.   

Generalni direktor Danielsson je istaknuo da ključne ekonomske reforme moraju u fokusu imati izmjene zakona koji će omogućiti povoljniji ambijent za poslovanje i generirati ekonomski razvoj BiH. U tom segmentu kao jedno od prioritetnih pitanja naglašena je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Dr. Lagumdžija je, u tom smislu, izrazio očekivanje da će, nakon usaglašavanja sa Delegacijom Evropske unije u BiH, biti usvojen set antikorupcijskih zakona koji bi se uskoro ponovo trebao naći pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.