Zekerijah Osmić

Usmjeriti sve snage da se što prije riješi situacija u Željeznom Polju

Možda neće doći do potrebe da Oružane snage BiH budu dodatno angažovane, prije civilnih organa vlasti.

Slika

Ministarstvo odbrane BiH i predstavnici međunarodne zajednice u potpunosti je zadovoljno angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH na područjima zahvaćenim poplavama u BiH – rekao je za Agenciju Fena ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, tokom današnjeg boravka u Doboju i Maglaju. 

Kao razlog ove posjete naveo je da je prije dva dana razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te im se kako kaže, "činilo kao da ponovo može doći do opasnosti na području Doboja i Maglaja, gdje je zemlja još uvijek puna vode“. 

– Došli smo na lice mjesta da vidimo koliko možemo našim kapacitetima za eventualnu potrebu odgovoriti, a da Izetbegović u komunikaciji s druga dva člana Predsjedništva BiH donese odluku, koja omogućava angažovanost Oružanih snaga BiH kao u prethodna dva mjeseca. Nakon te odluke se ministar odbrane ovlašćuje da sam procjeni na terenu neovisno o lokalnim i civilnim organima vlasti da može angažovati Oružane snage BiH tamo gdje misli da su ugroženi građani – istakao je Osmić. 

Nakon što je obišao područja u Maglaju i Doboju rekao je da „možda neće doći do potrebe da Oružane snage BiH budu dodatno angažovane, prije civilnih organa vlasti“. 

– Uvjerili smo se da civilni organi dobro rade svoj posao – rekao je za Fenu Osmić. 

U Općini Doboj, gdje su ga dočekali gradonačelnik Doboja Obren Petrović i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, navodi da je čuo izvanredne rezultate koji su postignuti nakon majskih poplava. 

– Gradonačelinik Doboja iznio je podatke, po kojima je Doboj uz Šamac i Maglaj najviše stradao za vrijeme elementarnih nepogoda. Isto tako rekao je da se Općina, lokalna vlast i nevladine organiziacije već dobro organizirale u smislu pružanja pomoći, jer imaju donatore, koji direktno iz Evrope dolaze u Doboj. Imaju dobru saradnju s gradskim općinama – rekao je Osmić. 

S obzirom da je gradonačelnik istakao da nemaju najbolju saradnju s Vladom Republike Srpske, zamolio je Osmića i Izetbegovića da prenesu njegovu poruku u državne organe kako bi se eventualno država uključila u taj problem.

– Petrović čak ističe lični odnos da je probosanski orijentisan i da je Doboj multietnička sredina – dodao je Osmić. 

Prilikom posjete Doboju, ministar odbrane BiH naveo je i pozitivne stvari navodeći da je nedavno u ovom gradu otvorena fabrika, u koju je investirano 80 miliona KM, koja bi trebala zaposliti direktno od 300 do 400 osoba i od 3.000 do 4.000 inidirektno kao kooperante. 

Po njegovim riječima, ovo je jedna snažna poruka ljudima u Doboju da se o njima vodi računa. 

Govoreći o današnjoj situaciji u Željeznom Polju, gdje su mještani koji su i dan danas bez krova nad glavom blokirali put M17, kazao je "da je mještanima teško bilo šta zamijeriti u ovako teškim trenucima“. 

– Vjerovatno blokadama se ništa neće posebno postići. Tu treba da se angažuje država, jer tu Općina sama ne može ništa uraditi. Zato treba usmijeriti sve snage da se stanje u Željeznom Polju što prije riješi, jer uskoro dolazi zima – naveo je ministar odbrane BiH. 

Do kraja mjeseca fokus Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH bit će na praćenju situacije da bi mogli na vrijeme reagovati ukoliko Predsjedništvo BiH procijeni da civilni organi ne mogu u svom kapacitetu odgovoriti situaciji. 

– Oružane snage BiH bit će na raspolaganju svima. Ljude koji su smješteni u našim kasarnama u Banjoj Luci, Bijeljini, Zenici i Tuzli sigurno nećemo istjerati dok se oni ne snađu, a civilni organi već bi trebali početi voditi računa o njima – poručio je u razgovoru za Agenciju Fena ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić. 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić posjetili su danas poplavljena područja u Maglaju i Doboju zajedno s predstavnicima EUFOR-a i NATO štaba u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.