Saša Magazinović

Uskoro legalizacija kanabisa u BiH?

Bosna i Hercegovina na korak je do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo odluku o konačnom popunjavanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a koja će uskoro predstaviti i nacrt zakona.

Podsjećamo, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović i osnivač Udruženja KANABiH Irfan Ribić održali su nedavno sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Kako doznaje Avaz, u sljedećih mjesec Bosna i Hercegovina bi mogla završiti izradu nacrta zakona, nakon čijeg bi se usvajanja išlo u legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Tema legalizacije kanabisa u medicinske svrhe je možda i prava slika institucija BiH. Svi znamo koliko je teško nešto usvojiti kad postoje razlike u stavovima. Međutim, u ovom slučaju svi su suglasni i nema političkog protivnika, ali stvari se događaju veoma sporo, kazao je Magazinović za Avaz.

Podsjetio je da je više od godinu i pol, koliko se zalaže za ovu priču, imao priliku razgovarati s entitetskim ministrima zdravstva, koji podržavaju ovu ideju.

Razgovarao sam i s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, kao i s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, ni oni nisu protiv. Nema niti jednog političkog lidera u BiH koji se protivi, ali, nažalost, sve na kraju zapne na nekoj radnoj grupi. Tako se ova priča rasteže godinama. Pomak je napravljen, donositelji odluka sjeli su za sto i rekli da su suglasni. Ovdje nema Srba, Hrvata, Bošnjaka, ostalih, entiteta i granica, ovo je pitanje zdravlja, jer bolest ne bira, poručio je Magazinović.

U sljedećem razdoblju, kako pojašnjava, izradit će se izmjene i dopune Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, gdje će ovo pitanje biti usuglašeno i formulirano kako bi konačno ljudi u BiH, kao i u drugim državama, mogli legalno koristiti ulje kanabisa u svrhu liječenja.

U Europi je korištenje kanabisa u medicinske svrhe legalizirano ili omogućeno u više od 20 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizirana upotreba u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja, a više od 30 kompanija dobilo je dozvolu za uzgoj.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.