Arman Zalihić

Uskoro ćemo znati da li će Trojka biti dio vlasti u HNK

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uvjeti da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu.

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti, koji se vode već nekoliko sedmica intenzivno između čelnika stranaka većine u Skupštini ovog kantona, ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u narednih nekoliko dana.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade. Međutim, sada je došlo do zaokreta, a iz izvora bliskih HDZ BiH tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om.

Šef SDP-a Mostar, Arman Zalihić, potvrdio je za Raport da se vode pregovori još uvijek vode, ali da nema konačne odluke.

“Pregovori su u toku. Očekuje se da će se sutra zavaršiti i da će se tada znati više informacija. Ne bih prejudicirao ništa. Mora se desiti još jedan sastanak i nakon njega ćemo znati na čemu smo”, rekao nam je Zalihić.

Bez HDZ BiH se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovom kantonu u kojem se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika.

Ranije je saopćeno da HDZ insistira na tome da ima 7 ministara čime bi bio narušen dosadašnji balans, jer je Vlada HNK uvijek formirana tako da svaki blok ima po 6 ministara u Vladi. Ranije se špekuliralo da je SDA pristala na taj disbalans.

“Očekujem da HDZ razumije političku posebnost ovog kantona i da neće narušavati taj balans koji je postojao u vladi sve ove godine. Dakle, ako bude postojao taj balans od 6:6, možemo razgovarati da što prije završimo taj posao”, kazao je Arman Zalihić za Raport.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.