Damir Mašić

Uručena naučna i stručna izdanja bibliotekama na područjima pogođenim poplavama

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je uručio komplete naučne i stručne literature bibliotekama na područjima pogođenim poplavama.

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu uručio komplete naučne i stručne literature bibliotekama na područjima pogođenim poplavama, i to dvjema javnim i dvjema školskim bibliotekama na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Ukupno 124 knjige, odnosno 25 različitih naslova iz Fonda otkupljene naučne i stručne literature ovog ministarstva donirano je Gradskoj biblioteci Olovo i Biblioteci Prve osnovne škole u Maglaju te Javnoj biblioteci Lukavac i Biblioteci Mješovite srednje elektrotehničke škole u Tuzli.

Ovim se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pridružilo aktivnosti Fondacije/Zaklade "Kemal Bakaršić", koja je, istodobno, navedenim bibliotekama uručila donaciju za obnovu oštećenog bibliotečkog fonda.

Ovom prilikom su naučna i stručna izdanja iz Fonda Federalnoga ministarstva obrazovanja i nauke uručena i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Ministar Damir Mašić je izrazio zadovoljstvo da i na ovaj način, pridruživanjem ovoj aktivnosti koju je pokrenula Fondacija "Kemal Bakaršić", nastave dugogodišnju saradnju koju imaju s Fondacijom i simbolično u ove četiri biblioteke dodijele 124 naslova naučne i stručne literature, od toga ukupno 25 različitih naslova.

Po njegovim riječima, jedan dio, osim ovoga fonda, ostavit će i za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, da na neki način i njima pomognu u obavljanju njihove djelatnosti.

Naglasio je da je Mistarstvo ove godine kompletan program za poboljšanje uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH preusmjerilo isključivo za poplavljena područja, odnosno četiri kantona, Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Posavski i Unsko-sanski kanton.

– U ovom mandatu smo dosad izdvojili rekordan iznos od milion KM koji je otišao za obnovu poplavljenih, oštećenih školskih objekata. Pored toga, najveći iznos ove godine smo obezbijedili za besplatne udžbenike za djecu u stanju socijalne potrebe, ukupno 700 hiljada KM za područje cijele FBiH, s tim da smo korektivni faktor, pozitivni, dodatni, imali posebno za ova četiri kantona – kazao je Mašić.

Pozvao je sve one koji imaju bilo koji knjižni, bibliotečki fond, a koji bi mogli donirati, pogotovo ovim školama, javnim ustanovama s poplavljenih područja, da to i učine.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije/Zaklade "Kemal Bakaršić" u Sarajevu Dragan Marković je kazao da Lorraine Pelerman (SAD), sociologinja i izdavač, od osnutka Fondacije pruža potporu u realiziranju ciljeva Fondacije.

Po njegovim riječima, u 2014. donijela je odluku da će u narednih pet godina Fondaciji osiguravati iznos od po 9.000 dolara za poticanje bibliotečke djelatnosti u BiH. Za ovu godinu odredila je da se u dvije javne i dvije školske biblioteke na područjima pogođenim vremenskim nepogodama u maju 2014. osiguraju sredstva od po 2.100 dolara za obnovu oštećenog bibliotečkog fonda.

– Na osnovu konsultacija provedenih s nadležnim kantonalnim ministarstvima i matičnim bibliotekama, Upravni odbor Fondacije donio je odluku da se u oviru navedenih iznosa izvrši nabavka knjiga od bh. izdavača za: Gradsku biblioteku Olovo, Biblioteku Prve osnovne škole u Maglaju u Zeničko-dobojskom kantonu, a u Tuzlanskom kantonu za Javnu biblioteku Lukavaci Biblioteku Mješovite srednje elektrotehničke škole u Tuzli – kazao je Marković.

Po njegovim riječima, na ovaj način navedeni fondovi oštećenih biblioteka biti će obogaćeni za ukupno 1.086 novih knjiga iz produkcije bh. izdavačkih kuća.

Direktor Prve osnovne škole Maglaj Admir Gračić je kazao da im ova donacija puno znači.

– U uslovima kad želite obnoviti uništenu školsku biblioteku koja je brojala više od 5.000 knjiga, u momentu kada je voda prodrla u školske prostorije i uništila za jedan dan sve to što je godinama mukotrpno skupljano, današnja donacija znači puno – kazao je Gračić.

Dodao je da današnja donacija od 400 primjeraka knjiga koje dobijaju je velika stvar.

– S današnjih 400 knjiga koje dobijamo zahvaljujući Fondaciji "Bakaršić", kojoj zahvaljujemo, brojka doniranih knjiga i smještenih u našu školsku biblioteku koja je obnovljena ovih dana, premašuje 3.000 knjiga. Imamo oko 3.500 knjiga s današnjom donacijom – kazao je Gračić.

Naveo je da su tokom poplava bukvalno uspjeli spasiti pet knjiga koje su stajale na gornjim policama u biblioteci gdje je ušla voda.

Maida Tubić iz Javne biblioteke Lukavac je kazala da su neizmjerno zahvalni na ovoj donaciji, s obzirom na to da im nedostaje dosta stručne literature što je u ovoj donaciji obuhvaćeno.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.