Nikšić

Uradićemo reviziju beneficija izabranih zvaničnika

Uradićemo dodatno i reviziju beneficija izabranih zvaničnika, a uštede usmjeriti na politike zapošljavanja i socijalne politike. Tražit ćemo i od javnih preduzeća da predlože mjere štednje koje će poduzeti u najkraćem mogućem roku

Slika

Kao prioritete Vlade FBiH u oblasti sigurnosti, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je „opredjeljenje i insistiranje Federalne vlade na omogućavanju nesmetanih mirnih protesta, ali i osiguranju i nesmetanom funkcionisanju svih institucija i javnih službi, uključujući i neometan saobraćaj“. 

Na toj sjednici kao jedina tačka razmatra se  Informacija o stanju sigurnosti na prostoru FBiH u kontekstu protesta građana od 5. do 20. februara, a povodom čega Nikšić naglašava da institucije FBiH moraju funkcionirati efikasno i u punom kapacitetu. 

Zato kaže „da ne bi smjeli ni dan izgubiti na odgađanju društveno važnih odluka, zakona i provođenja započetih reformi“. 

Navodeći da je Vlada FBiH donijela je odluku o stalnom zasjedanju ističe da i Federalni parlament treba povećati obim svojih aktivnosti. 

-Postoji niz značajnih sistemskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, postoji čitav paket zakona koji trebaju osigurati povoljnije poslovno okruženje, a koji već dugo čekaju na usvajanje. Molim vas da ih razmatrate i usvojite bez daljnjeg odlaganja – poručio je poslanicima Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Nikšić. 

Istakao je mišljenje „da ne postoji nekoliko ljudi koji su protestvovali ispred Vlade FBiH ili se drugačije obratili a da nisu bili primljeni i da nismo s njima razgovarali, a sve zahtjeve koji su bili realni pokušali ispuniti.“ 

U smislu planiranih mjera štednje, kazao je da je Federalna vlada otpočela pregovore sa sindikatima javne uprave o smanjenju plata, ali da "trenutno ne postoji volja sindikata da se o tome raspravlja". 

-Uradićemo dodatno i reviziju beneficija izabranih zvaničnika, a uštede usmjeriti na politike zapošljavanja i socijalne politike. Tražit ćemo i od javnih preduzeća da predlože mjere štednje koje će poduzeti u najkraćem mogućem roku – kazao je Nikšić. 

Osim toga, federalni primjer je istakao opredjeljenje Vlade Federacije BiH „da u parlamentarnu proceduru vrati set antikoruptilnih zakona, uključujući zakon o prekršajima, amandman na Ustav FBiH i izmjene krivičnog zakona“. 

-Želimo voditi stalnu kampanju za ubrzavanje procesuiranje privatizacijskog i privrednog kriminala.Spremni smo formirati listu sumnjivih privatizacija – kaže Nikšić.

U završnoj su fazi, naglasio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, i pripreme za formiranje Agencije za reviziju privatizacije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.