Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Poslanici SDP-a uputit će u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plata trebala iznositi 750 KM. Damir Mašić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, podsjetio je da je ovo treći pokušaj usvjanja ovog zakona koji su prvi put predložili 2017. godine. Razlog zbog čega ga daju u ovom trenutku je, kako je rekao, taj što je “premijer Novalić evoluirao”.

“Mi o tome pričamo od 2014. godine. Prvirvi zakon smo pustili 2017. godine, nije došao nikada na dnevni red zahvaljujući parlamentarnoj većini. Drugi put 2019. i sada treći put. Zašto sada? Zato što je premijer Novalić od tada evoluirao. Od stava da je povećanje sa tadašnje minimalne plate sa 370 KM na 420 KM društveno opasno i da će ugroziti ekonomiju, to su njegove riječi 2016. godine, do prije dva dana kada je ozbiljan izjavio da minimalna plata treba iznositi 700 KM. Pošto godinama pričamo tu priču koju on nije htio da čuje, puštamo u parlamentarnu proceduru zakon i pozivamo premijera Novalića da tu želju, nijet, naum demonstrira tako što će osigurati da ova parlamentarna većina podrži usvajanje ovog zakona”, rekao je Mašić za N1.

Na pitanje da li vjeruje da će se to desiti, kazao je kako je vrijeme da javnost počne kažnjavati ljude koji petljaju i lažu, te da želi vjerovati da će premijer Novalić ispuniti obećanje.

“Neka on sav kredit slave preuzme na sebe samo da to usvojimo. Bojim se da ovo sve ne bude samo još jedna dimna bomba čovjeka koji je izgubio kredibilitet, ali dajemo mu još jednu šansu”, poručio je Mašić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.