Saša Magazinović

Uplitanje Hrvatske u pravosudni proces u BiH je bahato

Nakon posljednjih reakcija hrvatskih zvaničnika na hapšenja bivših oficira HVO-a iz Orašja, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za počinjene ratne zločine nad srpskim civilima, postavilo se pitanje do kad se susjedna zemlja planira miješati u unutrašnju politiku BiH.

Nakon posljednjih reakcija hrvatskih zvaničnika na hapšenja bivših oficira HVO-a iz Orašja, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za počinjene ratne zločine nad srpskim civilima, postavilo se pitanje do kad se susjedna zemlja planira miješati u unutrašnju politiku BiH.

Bosanskohercegovački političari upozoravaju da najviši hrvatski zvaničnici direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH ponižavaju državne institucije i generalno državu.

Naime, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon hapšenja u BiH rekao je da su ona pripremana duže vremena te da je tajming indikativan. On je poručio je da će se uhapšenima pružiti pravna i konzularna pomoć te da je Hrvatska već izrazila zabrinutost i partnerima u NATO-u.

Plenković je istakao da Hrvatska poštuje nezavisnost pravosuđa, ali da koncept udruženog zločinačkog poduhvata, za šta se terete pripadnici HVO-a, Republici Hrvatskoj nije prihvatljiv jer je tokom rata štitila Hrvate u BiH i branila suverenitet te zemlje.

Na izjavu Plenkovića reagovalo je Tužilaštvo BiH iz kojeg su poručili da se u predmetu za ratne zločine u Orašju, ne radi o kvalifikaciji-udruženog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina (zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti.

O izjavama hrvatskih političara razgovarali smo i sa zastupnikom SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Sašom Magazinovićem. Isto kao Marković i on smatra kako se Hrvatska direktno umiješala u unutrašnju politiku BiH.

“Nevjerovatno je bahato uplitanje Hrvatske u jedan pravosudni proces u BiH. To je naočitiji demantiji nedavnih poruka zvaničnika iz Hrvatske da se nemaju namjeru miješati u unutrašnju politiku BiH”, rekao je Magazinović.

Izrazio je zabrinutost zbog toga što Hrvatska očito želi upravljati bh. pravosuđem pri tome zloupotrebljavajući svoj status članice Evropske unije.

“Jedan od razloga za to može biti i njihov strah od istine. Svim osumnjičenim treba dati priliku da dokažu svoju nevinost u fer i poštenim uslovima pred pravosudnim institucijama BiH gdje se ovaj slučaj treba rasvijetliti”, kazao je Magazinović za Klix.ba.

On dodaje da susjedne zemlje konačno trebaju shvatiti da BiH nije njihova igračka. Na pitanje kako komentariše šutnju BiH, Magazinović odgovara da su bh. vlasti očito zauzete ubrzavanjem procesa u BiH sa nula kilometara na sat.

“U tom zanosu reformi vjerovatno nisu primijetili da se jedna od susjednih država direktno miješa u rad pravosuđe BiH”, zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.