Bećirović i Louise Lagerlöf

Unaprijediti ekonomsku razmjenu Švedske i Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Iru Helenu Louise Lagerlöf, kojoj je iskazao srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i poželio joj uspješnu diplomatsku misiju.

Bećirović je zahvalio za pomoć Kraljevine Švedske politici proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana i za kontinuiranu podršku koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja procesa evropskih integracija.

Također, iskazao je očekivanje da će Kraljevina Švedska veoma brzo postati punopravna članica NATO-a i da će u narednom periodu podržati i put Bosne i Hercegovine u NATO.

Ambasadorica Kraljevine Švedske poručila je da Švedska podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, te da je perspektiva članstva značajna motivacija za reforme koje promovišu privredni razvoj i regionalnu saradnju. Istakla je da proširenje EU doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje. Sagovornici su se složili da postoje dobre pretpostavke za unapređenje ekonomske razmjene dvije zemlje, kao i uspostavu saradnje na polju obrazovanja i turizma.

Bećirović je naglasio da je Švedska važan partner Bosne i Hercegovine, te da se prijateljstvo dvije zemlje razvija intenzivno pune tri decenije.

Tome u značajnoj mjeri doprinose i građani Bosne i Hercegovine koji danas žive u Švedskoj. Zvanične procjene govore da u Švedskoj živi oko 130.000 građana porijeklom iz naše zemlje i najbolje su integrirana manjinska grupa u švedskom društvu. Potpisanim bilateralnim sporazumom Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske njima je omogućeno da imaju dvojno državljanstvo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.