KO SDP SBK

Umjesto za pomoć oboljelim, zdravstvenim radnicima i privredi SDA i HDZ vrše nova stranačka uhljebljavanja bez konkursa

Stiglo je proljeće. I kalendarski, a ovih dana i po temperaturama, ali se Vlada Srednjobosanskog kantona nikako da probudi iz zimskog sna u kome spava već godinama. Većina ministara uljuljkani u svojim foteljama lagano i bez grižnje savjesti ubiru plate, tople obroke, putne troškove, dnevnice i sve ostale beneficije svojih položaja, ne opterećujući se brigama građana ovog Kantona, a posebno, onih oboljelih od Covid-19 i medicinskih radnika koji se svakodnevno bore za njihove živote.

Da ih je imalo briga, umjesto što je svaki ministar bez konkursa i bilo kakvih kriterija zaposlio po 2 (dva) stranačka poslušnika u svoja ministarstva, mogli su se bez problema obezbjediti besplatni lijekovi za najbolesnije, ili barem osigurati jednokratna pomoći radnicima u zdravstvu.

U proteklom periodu ne možemo se sjetiti bilo kojeg novog zakona od kojeg bi građani Kantona imali koristi, a kojeg je donio ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, ili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. O ministrima unutrašnjih poslova, pravosuđa i uprave, privrede ili obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta da ne govorimo. Među njima se svakako posebno ističe ministar zdravstva i socijalne politike koji ne samo da do sada nije ništa konkretno uradio za pomoć i podršku zdravstvenom sistemu kantona, nego nikome nije jasno ni šta je njegova funkcija u Vladi SBK/KSB.

A kako se ponaša valjda nije jasna ni njemu samome. Osim stranačkih i protivno moratoriju o zapošljavanju već spomenutih uhljebljenja, zadnjih mjeseci funkcija Premijera i ministara svodi se na slikanje prilikom donacija sa viših nivoa vlasti ili stranih donatora, tako da je naš Kanton postao sadaka Kanton.

Naravno, postoji i još jedna funkcija Vlade – da se raspodjele sredstva Budžeta i to 55% poslušnim SDA kadrovima i članovima njihovih porodica i 45% poslušnicima HDZ-a i njihovim obiteljima. I to uglavnom bez ikakvih kriterija i smisla kroz izmišljene konkurse i namještene tendere. Budžet pune svi građani Srednjobosanskog kantona i kao takav bi trebao biti od koristi svima, a ne samo malom broju stranačkih vojnika. On bi trebao biti usmjeren razvoju Kantona, prebrođivanju pandemije, pomoći socijalno najugroženijim, obrazovanju i svemu onome za šta se sad ne koristi.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine istrajna je u svojim stavovima da Vlada postoji zbog građana, a ne obrnuto. Građani moraju imati koristi od Vlade, a ne obrnuto. Građani biraju Vladu, a ne obrnuto. I dokle god je u Srednjobosanskom kantonu sve obrnuto dotle ćemo biti u svemu zadnji. Sve dok građani ne preuzmu stvar u svoje ruke i na izborima ne promjene sve one koji decenijama rade isključivo za svoje interese, a ne interese građana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.