Muzafer Šehović

Umjesto prvomajske čestitke

Kada pažljivo analiziramo aktuelni set zakona  usvojenih i planiranih po famoznoj agendi (Zakon o radu, Zakon o štrajku, Zakon o PIO…)  bez problema možemo utvrditi kontinuitet rada i prioriteta SDA i HDZ kada su nekadašnja društvena imovina i prava radnika u pitanju te zaključiti da oni ustvari predstavljaju završni čin pljačke društvene imovine i pretvaranja proleterijata (nekada ponosni stvaraoci nove vrijednosti) u prekarijat (sistem u kom je radnicima zagarantovana samo nesigurnost i neizvjesnost).

Da se podsjetimo, krenulo je ratne 1994. godine kada se usvajanjem Zakona o pretvorbi društvene svojine u BiH (Službeni list 33/94),  vrši pretvorba društvene imovine u državnu čime se do tada sva imovina u društvenom vlasništvu pretvara u državnu imovinu. Treba li podsjećati da su za usvajanje ovog zakona onako sestrinski glasali zastupnici SDA i HDZ, dok je opozicija bila protiv. Za donošenje tog zakona bilo je od strane SDA i HDZ više smušenih pokušaja objašnjenja mada je najiskreniji bio tadašnji  resorni ministar Faruk Smailbegović (SDA) koji je izjavio da se usvajanjem ovog zakona stvaraju prepostavke za privatizaciju.

Dakle, u jeku agresije i neizvjesnih  ratnih dana, dok su građani vodili surovu bitku za preživljavanje a borci na linijama širom Bosne i Hercegovine odolijevali napadima agresora, političkoj eliti iz vladajućih stranaka  je očigledno prioritet bilo nešto sasvim drugo, odnosno stvaranje preduslova da se nekada u budućnosti odabranim i njima odanim osobama  omogući privatizacija i ovladavanje društvenom imovinom. Da pojasnimo, privatizacija se u principu odnosi na većinu proizvodnih, industrijskih i ugostiteljkih  preduzeća, dok je za najveća  preduzeća (tipa Elektroprivreda,  Telekom, Pošta…) postavljena strategija ovladavanja istim  kako bi dugoročno bili izvor finansiranja stranaka na vlasti kao i preduzeća za uhljebljavanje  isključivo  odanih stranačkih kadrova i članova uže i šire familije.

Kontinuitet pljačke se nastavlja donošenjem Zakona o privatizaciji preduzeća (Službene novine Federacije BiH br. 27/97)  i štampanjem i izdavanjem famoznih certifikata svim punoljetnim građanima Federacije BiH, s tim da su borci Armije BiH i HVO dobili i dodatne certifikate kao svojevrsnu nagradu za učešće u odbrambenom ratu 1992 – 1995. Daljnji scenario je vrlo jasan. Nezaposleni a demobilisani borci,  većinom radnici,  pogođeni besparicom,  bili su primorani da certifikate prodaju na ulici i to za bagatelu,  1 – 3% nominalne vrijednosti. Oni koji su imali novce ?? kupovali su te sramne certifikate a u narednoj fazi tim istim certifikatima pokupovali sve što se prodavalo. Na žalost, novopečeni vlasnici ni u primisli nisu imali opciju revitalizaciju i pokretanje proizvodnje već su u prvom planu bile interensantne i atraktivne zgrade i lokacije gdje su izgrađeni veliki tržni centri, hoteli itd. a dojučerašnja sredstva za rad su završila najčešće na otpadima kao staro željezo.

 

Ista slika je u i manjem bh. entitetu sa dvije nebitne razlike. Prva je naziv, pa su certifikate zamjenili vaučeri, a druga razlika je u akterima odnosno političkim strankama koje su bili nosioci projekta privatizacije.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.