Formiran Odbor za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe

Ulice i ustanove ne mogu nositi nazive po fašistima i njihovim saradnicima!

Jučer je u Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Odbor za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Odbor kao stalno radno tijelo Predsjedništva SDP BiH, bavit će se BiH afirmacijom, promocijom i zaštitom tekovina antifašizma, kao temeljne vrijednosti slobodnog i naprednog društva, posebno promocijom vrijednosti nastalih na NOB-u periodu 1941.-1945. godine, te afirmaciji značaja Rezolucija I i II zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i zaštiti tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata za demokratsku i multietničku Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Poseban rad Odbora biće usmjeren na razotkrivanja, osvjetljavanja i zaustavljanja kontinuiranog djelovanja na falsificiranju, iskrivljavanju i devalviranju historijskih činjenica o ulozi KPJ-a i Josipa Broza Tita u Narodnooslobodilačkoj borbi i Socijalističkoj revoluciji, te poslijeratnom razvoju Bosne i Hercegovine.

Zbog sve prisutnijeg porasta fašističkih ideja u BiH, članovi odbora kontinuirano će raditi na sprječavanju bilo koji oblika fašističkog djelovanja, poricanja genocida i ratnih zločina, ali se i boriti na razotkrivanju i suprotstavljanju politikama etnonacionalističkih vlasti i dominantnom nacionalnoj podjeli zemlje, te raditi na sprječavanju širenja međunacionalne mržnje i netolerancije.

Odbor okuplja istaknute antifašiste iz političkog i opštedruštvenog miljea cijele Bosne i Hercegovine, koji će kontinuirano raditi na afirmaciji slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti među narodima naše zemlje.

Fokus izrade programa djelovanja biće afirmacija i zaštita tekovina antifašističke borbe naroda BiH, te će poslužiti kao smjernice za dalji rad i djelovanje SDP BiH i njenih zastupnika/zastupnica na svim nivoima vlasti.

Na svojoj konstituirajućoj sjednici odbor je usvojio i javni poziv svim nadležnim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da izmjene nazive ustanova, ulica i trgova koji nose imena po dokazanim fašistima i njihovim saradnicima, te presuđenim ratnim zločincima, ali i da obustave svaki vid jačanja fašističkih i nacionalističkih ideja u BiH.

Za predsjednika Odbora za za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine je imenovan Muzafer Šehović.

Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.