Lagumdžija sa predstavnicima Vlade i investicijskih fondova Države Katar

Ulaganjem u mala i srednja poduzeća omogućiti zapošljavanje mladih ljudi u BiH

Lagumdžija sastao se u odvojenim susretima u Dohi, sa ministrom ekonomije i trgovine Države Katar Ahmedom bin Jassimom Al Thanijem i ministrom energetike i industrije Države Katar dr. Mohammedom bin Salehom Al Sadaom.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u odvojenim susretima u Dohi, drugog dana zvanične posjete Državi Katar, gdje boravi sa delegacijom BiH, sa ministrom ekonomije i trgovine Države Katar Ahmedom bin Jassimom Al Thanijem i ministrom energetike i industrije Države Katar dr. Mohammedom bin Salehom Al Sadaom.

Također, dr. Lagumdžija se sastao sa predstavnicima Qatar Investment Authority (QIA) – ključne katarske institucije specijalizirane za domaće i investicije u inozemstvu, te delegacijom  Hassad Fooda – fonda  za poljoprivredu Države Katar.

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora sa ministrom energetike i industrije Države Katar dr.  Al Sadaom izrazio zadovoljstvo zbog predstojeće posjete visoke državne i privredne delegacije Države Katar, koju će predvoditi ministar vanjskih poslova Države Katar dr. Khalid bin Mohammed Al Attiyah sredinom maja, kojom prilikom će u Sarajevu konzorciju katarskih investitora biti predstavljeni konkretni projekti o mogućnostima investiranja u sektor telekomunikacija, transporta i infrastrukture – posebno Koridor 5C, energetska postrojenja, metalnu, prehrambenu, namjensku, drvoprerađivačku industriju i turističke potencijale BiH.


 

Također je predstavio mogućnosti i načine da Bosna i Hercegovina postane ključnim faktorom saradnje Katara sa svim balkanskim zemljama. Posebno je istaknuo značaj jučer potpisanog Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Kataru naročito ako se ima u vidu činjenica da je za naredne dvije godine Država Katar iskazala potrebu za upošljavanjem oko pola miliona radnika različitih profila.

  

Dr. Lagumdžija je tokom susreta sa ministrom ekonomije i trgovine Al Thanijem izrazio očekivanje da će se organizirati 4. sastanak Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju BiH i Katara na kojem bi se odlučivalo o projektima ulaganja u mala i srednja poduzeća, što je u skladu sa opredjeljenjem katarske strane da kroz finansiranje ovakvih projekata omoguće zapošljavanje, naročito mladih ljudi.

Predstavnicima Qatar Investment Authority (QIA) dr. Lagumdžija je predstavio velike infrastrukturne i energetske projekte, načine podrške malim i srednjim poduzećima i ulaganja u finansijske projekte koji su u toku ili njihova realizacija tek predstoji. Radi se o projektima koje je pripremila ekspertna grupa koju su formirali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH. 

Tokom razgovora sa delegacijom Hassad Fooda dr. Lagumdžija je pozdravio inicijativu ovog fonda da investira u poljoprivredni sektor u BiH, kao i u proizvodnju hrane namijenjene katarskom tržištu kroz ulaganje u bh. kompanije koje proizvode hranu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.